Главная / Виставки / Донеччина – Америка – Німеччина…

Донеччина – Америка – Німеччина…

Саме завважена «географічна локація» окреслює життєву стезю непересічної Українки. Впродовж 16 червня – 16 серпня 2020 року у нашому музеї експонуватиметься виставка малярства «Космос Емми Андієвської» (39 сюжетів).

 

Співпрацю Музею сучасного українського мистецтва Корсаків (МСУМК) у Луцьку та нашої установи започатковує культурно-мистецький проєкт «Дифузія», який об’єднує серію гостьових виставок, що мають на меті продемонструвати світу актуальність, високу професійність та автентичність українського мистецтва, талановитість і творчий потенціал української нації. Оскільки до тридцятиріччя Незалежності України заплановано провести 30 виставок сучасного українського мистецтва у всіх регіонах України, «тернопільська зустріч» – шоста за ліком.

Вернісаж відкрили: керуючий партнер, фундатор Музею Сучасного Українського Мистецтва Корсаків у місті Луцьку Леся Корсак, представниця МСУМК, куратор проєкту Олена Наїдко.

Враження виповіли запрошені. Малярка та мистецтвознавця Наталка Собкович акцентувала, що деякі поетичні збірки Емми Андієвської проілюстровано Яковом Гніздовським. Принагідно, «виставлено» графічний портрет малярки авторства нашого краянина (фонди ТОКМ, ТКМНД – 23468). Народний художник України Богдан Ткачик згадав спілкування у майстерні Миколи Кумановського. Заслужений художник України Володимир Чорнобай подякував гостям за експонування його персональної виставки на Волині.

У художню групу музейної збірки подаровано авторське полотно Емми Андієвської «Змагання» (2004, полотно, акрил).

Присутні переглянули емоційні відеоінтерв’ю, придбали тематичні каталоги, сувеніри та видання.

Бібліографічна довідка:

Емма Андієвська народилася 19 березня 1931 року в місті Сталіно (тепер – Донецьк). Від 1943 року перебуває за межами України. Громадянка Сполучених Штатів Америки. Мешкає в Німеччині. Автор 29 поетичних збірок, 5 книжок короткої прози, 3 романів та понад 9 тисяч картин. Твори виставлялися в США, Канаді, Франції, Німеччині, Австралії, Бразилії, Ізраїлі, Україні та Швейцарії. Член Національної спілки письменників України, ПЕН-клубу, Професійного об’єднання художників Баварії, лауреат Міжнародної літературної премії «Тріумф» та премії «Тетяни та Омеляна Антоновичів». Нагороджена Національною премією України імені Тараса Шевченка в номінації «Література».
 

Рекомендуємо

Поетичне знайомство з музеєм крізь призму творчості Шевченка

 Щороку в березні Україна і світ вшановує пам’ять велета духу, борця за свободу і людську гідність Тараса Григоровича Шевченка. Творчість Кобзаря – ...

Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти

НАЙМИЛІШИЙ КРАЙ – той, в якому я живу… В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 2 лютого 2024 року відбувся Всеукраїнський конкурс екскурсоводів ...

Виставка «Зачарований одвічною красою лісу»

ЛІС – ОДВІЧНА КРАСА, ОДНЕ З ЧУДЕС ПРИРОДИ!  …Треба вміти лише вслухатися в загадкову мелодію лісу і він багато чого розповість.     Ці ...