Главная / Виставки / Слово покривдженої Долі…

Слово покривдженої Долі…

Валерій Марченко – український дисидент-правозахисник, літературознавець і перекладач. Народився 16 вересня 1947 року в Києві.
Навчався на філологічному факультеті Київського університету, одночасно вивчав тюркські мови у Бакинському університеті.
З 1970 року – співробітник газети «Літературна Україна». За сумісництвом викладав українську мову та літературу в середній школі Києва. Протягом 1971 – 1972 років опублікував переклади азербайджанських авторів.
У 1968 – 1973 роках написав, однак не опубліковано літературознавчі розвідки про Миколу Зерова, публіцистичні статті «Київський діалог», «Страшний якийсь тягар» та інші. Друкувався у молодіжних виданнях Азербайджану і Туркменістану.
25 червня 1973 року заарештований (відповідно до ст. 62 ч. 1 Кримінального кодексу УРСР  «Антирадянська пропаґанда та аґітація»), засуджений до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму і двох років заслання.
21 жовтня 1983 року важко хворого Валерія Марченка заарештовують вдруге. В березні 1984 року засуджено. Винним себе Марченко не визнав.
Помер 5 жовтня 1984 року у тюремній лікарні Ленінграда.
 
У Гамбурзі вийшла в перекладі німецькою мовою книга про життя і творчість Валерія Марченка – «Я не маю ні дому, ні вулиці».
Окремі видання Валерія Марченка: «Давня азербайджанська література в дослідженнях Агатангела Кримського» (1971), «Обличчям на схід. До 100-річчя з дня народження А. Ю. Кримського» (1971), «Антон Олійник. Спогади» (1982), «Листи до матері з неволі» (1994).
«Листування Валерія Марченка із Сандрою Фапп’яно» (видавництво «Смолоскип», Київ, 2010) – невеличка книжечка його листування з італійською студенткою Сандрою Фапп’яно. Ці люди, яких понад «залізну куртину» єднали щира симпатія і чисте почуття, так ніколи й не змогли зустрітися…
 
4 квітня 2013 року у Спілці письменників України презентовано книжку, присвячену матері дисидента Валерія Марченка.

 У київській середній загальноосвітній школі № 175, в якій навчався Валерій Марченко, створено музей його імені. 22 вересня 2011 року школі присвоєно ім’я відомого українського правозахисника і журналіста Валерія Марченка.

На будинку в Києві, по вулиці Данила Щербаківського 72, де він жив із квітня 1963 року по жовтень 1983 року, встановлено меморіальну дошку.

На пошанування 70-річчя від дня народження Валерія Марченка – дисидента-правозахисника, літературознавця, перекладача в музеї експонується виставка фондових матеріалів «Слово покривдженої Долі…».

Рекомендуємо

Відроджена втрата

Іван Хворостецький – український художник і педагог, майстер ліричного пейзажу. Народився 18 квітня 1888, у с. Юридики (нині у складі м. Почаєва, ...

Вічна мова поштових знаків!..

З 18 травня 2012 року мандрівний філателістичний проект  столичного ентузіаста Олександра Канівця  «Останнім шляхом Кобзаря», приурочений 150-річчю ...

Мистецький захід «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…»

ДАВНЯ І СУЧАСНА ЛЕСЯ УКРАЇНКА.  «Вічно жива» драматургія великої української поетеси крізь мелодії проникливої скрипки надихала творчістю та ...