Главная / Виставки / Виставка "Нашим землякам – учасникам війни в Афганістані присвячується"

Виставка “Нашим землякам – учасникам війни в Афганістані присвячується”

Нашим землякам – учасникам війни в Афганістані присвячується.

  15 лютого 2022 року минає 33 роки з часу виведення радянського військового контингенту з Афганістану. Десятилітня війна Радянського Союзу в Афганістані (1979–1989 рр.) завершилася.

 В експозиції відділу нової і новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею вагоме місце відведене тематиці цієї війни. Створений окремий меморіально-експозиційний комплекс, присвячений нашим землякам, які пройшли тяжкими вогненними дорогами цієї страшної і чужої для нашого народу війни.

 Усіх наших краян було майже дві тисячі, котрі брали участь у бойових діях. З них – 48 загинуло на афганській землі. Ми їх по праву вважаємо героями. Портрети загиблих розміщені на пам’ятних стендах в експозиції. Десятки учасників війни повернулися додому інвалідами. 

У фондах музею зберігається велика кількість раритетних експонатів, переданих воїнами-афганцями. Серед них – унікальні фото, документи, нагороди і відзнаки, книги, військовий одяг і спорядження, фрагменти зброї. Кращі зразки знайшли своє місце в експозиції. Експозиційний комплекс вдало доповнює художня діорама, яка відображає епізод одного з боїв. Є думка, що це була військова операція в районі кишлака Дурі 31 жовтня 1987 року, яку успішно провела спеціальна бойова група під командуванням Ярослава Горошка, Героя Радянського Союзу, уродженця с.Борщівка Лановецького р-ну Тернопільської обл. У створенні експозиції нам активно допомагала обласна Спілка ветеранів війни в Афганістані, родина Тараса Протасевича, тернополянина, лейтенанта, який загинув в Афганістані в травні 1986 р., та інші люди, котрих доля пов’язала з цією війною.

В незалежній Україні колишні учасники афганської війни зайняли чітку патріотичну позицію, активно включились в суспільно-політичні процеси. Вони досвідчені, мужні, згуртовані, по-справжньому розуміють ціну дружби, взаємопідтримки, військової солідарності. Колишні “афганці” беруть участь у бойових діях на Сході України, захищаючи незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

До 33-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану в експозиції підготовлено виставку з нових надходжень. На ній представлені, в основному, унікальні фотоматеріали про суворі військові будні на афганській землі, які передали учасники війни: В.Пунько, офіцер, командир взводу, житель Тернополя і Ярослав Недбай, житель с.Юськівці Лановецького р-ну, а також експонуються нові видання про трагізм афганської війни і мужність її учасників.

Наша експозиція і виставка є даниною поваги й пам’яті всім тим українцям, які брали участь у військових конфліктах за межами нашої держави.

Просимо всіх небайдужих відвідати музей, оглянути експозицію і виставку.

Любов Катеринюк – зав.сектором ТОКМ.

 

 

Рекомендуємо

У музеї відбулася науково-краєзнавча конференція «Нескорена Армія незламного народу»

Вшановуючи тих, котрі боролися за право українців бути собою на своїй рідній землі й мати власну державність ще в середині ХХ століття, у Тернопільському ...

Відкриття виставки «Промені духовності»

З нагоди 1035-річчя Хрещення Русі та Дня Української Державності 28 липня 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття ...

Будівництво сучасного приміщення краєзнавчого музею (40 років з часу відкриття нової експозиції)

30 грудня 2022 року минає 40 РОКІВ з часу відкриття нової експозиції музею, вражаючої артефактами та художніми вирішеннями, що доносить кожному відвідувачу ...