Главная / Історія музею / Сидонія Зелінська - автор експозиції відділу природи ТОКМ

Сидонія Зелінська – автор експозиції відділу природи ТОКМ

Відзначаючи 110-ту річницю відкриття музею у Тернополі, пошановуємо пропам’ятною виставкою «В гармонії з природою» експозиціонера, краєзнавця – СИДОНІЮ ЗЕЛІНСЬКУ. Ця жінка викликає захоплення, адже пройшла нелегкий шлях від працівника лісового господарства до фахового музейного науковця.
Народилася Сидонія Зелінська 1929 року в місті Бориславі Львівської області у багатодітній родині. В 1956 році закінчила факультет лісового господарства Львівського лісотехнічного інституту. З 1957 по 1969 роки працювала у Чортківському та Бучацькому лісництвах, від 1970 року – асистент кафедри ботаніки Тернопільського педінституту.
У 1972 році очолила відділ природи Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Цей період її діяльності в музеї характеризується науковими дослідженнями, упорядкуванням та науковим описом експонатів, вивченням біорізноманіття краю з метою детального відтворення природи краю у експозиції, впорядкуванням інвентарних книг природничої тематики. Зокрема, акцентувалася увага на науково обґрунтований опис кожного експоната. Для ідентифікації окремих предметів доводилось залучати вузьких спеціалістів (ботаніків, зоологів, геологів, палеонтологів…).
Разом з науковцями підготувала концепцію експозиції, склала тематико-експозиційні плани, розробила обґрунтуване та органічне висвітлення кожного розділу. Музейні колекції у підсиленні діорам, малюнків, таблиць, текстів мали комплексно висвітлювати розвиток життя на Землі, розкривати найчарівніші куточки краю, його природні ресурси, мальовничі ландшафти, багатство рослинного й тваринного світу. Було узгоджено представити природу Тернопільщини за хронологічно-тематичним принципом. На основі фондових збірок у 1982 році відкрито експозицію, яка формує уявлення про виникнення, будову та еволюцію життя на Землі, відтворює минулу та сучасну флору і фауну.
Сидонія Зелінська зарекомендувала себе наполегливим і високоосвіченим фахівцем, адже разом з науковцями відділу природи та художниками-експозиціонерами (зі Львова та Києва) за короткі терміни втілили експозиційний проект в реальну експозицію. Діючою експозицією ми завдячуємо саме їй.
Експозиція й дотепер відіграє значну роль у формуванні сучасних уявлень про природу, проблеми взаємовідносин людини з довкіллям. Кожна тема розкривається музейними артефактами, які гармонійно поєднані у кожній із вітрин.
Антоніна Баран, завідувачка відділу природи ТОКМ

Рекомендуємо

Надійний атрибут незалежності…

Упродовж останніх днів у музеї, зокрема, та в Тернополі загалом вперше експонується банерна виставка Українського інституту національної пам’яті ...

Виставка “Січнева ювілею круговерть”

У сімдесят п’яте всміхнулася доля присніженим днем народин СТЕПАНОВІ МАМЧУРУ! Божий перст змахнув пензлем, єство змалювало злетом уяви майбутній сюжет ...

УКРАЇНІ БОЛИТЬ…

До 26 грудня 2016 року експонуватиметься персональна виставка живопису та графіки Дани Виноградової «Буремна Україна».