Главная / Виставки / Виставка "Чайковський Микола Петрович – заслужений природоохоронець України"

Виставка “Чайковський Микола Петрович – заслужений природоохоронець України”

Ніхто не народжується природоохоронцем.
Це лише твій шлях, твоє життя і твої подорожі
пробуджують тебе.
Ян Артюс – Бертран
       
2 вересня 1922 року народився Чайковський Микола Петрович – відомий український природодослідник та природоохоронець, організатор природно-заповідного фонду Тернопільської області. Перший з екологів України удостоєний Почесного Звання “Заслужений природоохоронець України” (посвідчення №1, 2001р.).
Вивчаючи та досліджуючи природу краю Микола Петрович покладався на праці науковців, які вивчали природу області ще з кінця ХІХ століття (В. Бессер, А. Анджейовський, А. Ломницький, В. Гільбер, В. Шефер, В. Гаєвський). Залучав до співпраці вузьких спеціалістів: геолога – Й. Свинка, спелеолога – В. Радзієвського, ботаніка – С. Зелінку, зоолога – Р. Пилявського, географа та еколога – Л. Царика, дендролога – В. Черняка.
               
Дослідив чи не кожен куточок краю. У своїй книзі «Пам’ятки природи Тернопільщини” М.Чайковський писав: «Багата унікальними ландшафтами, природними комплексами, окремими ботанічними, геологічними, гідрологічними та іншими пам’ятками природи Тернопільська область. Первозданна степова рослинність переважно збереглася на Дністровських і Серетських стінках, Товтровій гряді та Кременецьких горах. Подекуди збереглися дубові і букові праліси, віковічні, екзотичні та елітні дерева».
За його безпосереддньої участі в області створено понад 300 заповідних територій та об’єктів. Завдяки наполегливій праці Миколи Петровича ми маємо національні природні парки «Дністровський каньйон», «Кременецькі гори», заповідник «Медобори», зініціював відновлення Кременецького ботанічного саду, долучився до створення унікальних Гермаківського та Хоростківського дендропарків, Голицького ботаніко-ентомологічного заказника… Понад 30 років присвятив національному природному парку «Дністровський каньйон». Умів бути переконливим та вимогливим при виведені цінних територій під об’кти заповідання, часом справа доходила до судів.
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї на пошанування пам’яті відомого українського природодослідника і природоохоронця змонтовано виставку «Микола Чайковський – заслужений природоохонець України» та організовано проведення науково-краєзнавчої конференції «Суспільство і природа: від минулого до майбуття», яка відбудеться 6 вересня 2022 року.
Антоніна Баран, завідувачка відділу природи

Рекомендуємо

Надійний атрибут незалежності…

Упродовж останніх днів у музеї, зокрема, та в Тернополі загалом вперше експонується банерна виставка Українського інституту національної пам’яті ...

30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України

 Символ відродження України, незламності духу нашої нації, свободи, соборності та самостійності… Освячений кров’ю героїв, які боролися за нашу ...

Волинянину «запали» Заліщики…

Далекого 1955 року самобутній маляр Іван Гарасевич створив серію робіт, зафіксувавши краєвиди «самого» півдня Тернопільщини. У рамках мистецького проекту ...