Главная / Наші публікації / Соняшник - символ Дня пам’яті захисників України

Соняшник – символ Дня пам’яті захисників України

Соняшник є особливою та шанованою рослиною для українського народу. Вона зростає на наших родючих полях і є однією з основних сільськогосподарських культур. Велика жовтогаряча квітка соняшника своєю дивовижною красою зачаровує людей та надихає творити… Хтось цю дивовижну красу описує словом: у легендах, віршах, баладах, художніх творах; а інші – пензлем відтворюють її на полотні.
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігаються живописні картини, на яких зображені ці «квіти сонця».
  
Картина «Пам’яті пожежників Чорнобиля»
Свою роботу художник Євген Кавка присвятив тим, хто відважно боровся з найбільшою в історії людства техногенною катастрофою. На полотні олійними фарбами зображений букет квітів декоративного соняшника у кришталевій вазі. Вони стали своєрідною подякою за мужність, відвагу та безмежну любов до всіх людей, до природи…
У 1989 році до фондів музею надійшла живописна робота «Соняшник» американської художниці Ольги Марищук-Кендел. Мабуть, не випадково, бо картина, як і сама рослина, потрапила на наші землі з далекого континенту. На ній на блакитно-рожевому тлі відтворена ця чудо-квітка на вигнутому зеленому стеблі з листочками.
Ще одна картина «Галичанка» привертає увагу своєю тематикою… На ній автор Юрій Чумак зобразив дівчину, одягнену в вишиту червоним кольором сорочку, на голові у неї вінок. З обох сторін красу галичанки доповнюють соняшники. Цей образ дівчини уособлює сьогодні наших земляків, які змушені через війну покидати рідні домівки. Своїм поглядом вона, ніби застерігає окупантів, говорячи: «Ми боремося!», а легка усмішка доповнює словами: «І обов’язково переможемо!!!».
За цілющі та корисні властивості, простоту та яскравий вигляд наш народ полюбив соняшник, наділив його символічним значенням.
На жаль, ця золотоголова квітка, з року в рік, буде нагадувати нам про трагічні події, які відбулися у серпні 2014 року на Донбасі. Саме тоді українська армія зазнала найбільших втрат, під час виходу з оточення в Іловайську.
Щороку, згідно Указу Президента України Володимира Зеленського, 29 серпня відзначають  День пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Символікою цього дня є квітка соняшника.
Цього року соняшники на полях Сходу і Півдня України знову «пахнуть» війною… Та наші мужні, незламні захисники  ПЕРЕМОЖУТЬ ворога!!!
Леся Сута, старша наукова співробітниця відділу природи

Рекомендуємо

Патріотично-мистецька імпреза «Живи та міцній, наша рідна державо!»

З нагоди відзначення 27-ї річниці КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулась патріотично-мистецька імпреза «Живи та ...

90 років з часу найтрагічнішої сторінки історії України – голоду-геноциду

У 2023 році виповнюється 90 років з часу найтрагічнішої сторінки історії України – голоду-геноциду, організованого більшовицькою москвою для знищення ...

Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти

НАЙМИЛІШИЙ КРАЙ – той, в якому я живу… В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 2 лютого 2024 року відбувся Всеукраїнський конкурс екскурсоводів ...