Главная / Екскурсії / Захід на тему «Побут Галицької аристократії у модерний час»

Захід на тему «Побут Галицької аристократії у модерний час»

25 травня 2023 року у залі стародавньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею для дітей ВПО наукові співробітники провели захід на тему ✨«ПОБУТ ГАЛИЦЬКОЇ АРИСТОКРАТІЇ У МОДЕРНИЙ ЧАС»✨, приурочений до Дня Європи в Україні, яка ще з давнини є невід’ємною частиною цивілізованої європейської спільноти.
☝️Ведучі заходу наголосили на тому, що наш край теж не є виключенням. Із середини ХVI століття його землі ввійшли у склад однієї із найбільших європейських держав того часу – Речі Посполитої. Також було зазначено, що завдяки універсалам короля Сигізмунда ІІ Августа місцева шляхта русинського (українського) походження була зрівняна у правах і привілеях з польською та литовською й брала активну участь в управлінні країною, яка фактично була шляхетською республікою.
🏰 Цікава розповідь про давні замки, що служили житлом для найзаможніших галицьких княжих родів, супроводжувалась демонстрацією відеофільму про сучасний вигляд Збаразького замку та палацу у смт Вишнівець.
Відвідувачі також оглянули макет Тернопільського замку ХVI – XVII століть, ознайомилися із відтвореним у експозиції інтер’єром кімнати аристократа, окремими антикварними меблями й іншими унікальними експонатами, які потрапили у наш музей із Тернопільського, Кудринецького, Поморянського замків та Вишнівецького палацу.
🎉Своєрідною родзинкою заходу були «ПАНСЬКІ ЗАБАВИ», що являли собою різноманітні конкурси та вікторину на тему «З історії європейського етикету і гігієни».
У підсумку учасники дійства висловили впевненість, що після перемоги у війні з московським агресором Україна займе належне їй місце серед європейських країн, ставши повноправним членом ЄС.
Оксана Зборівська, Віра Шумська, наукові співробітники відділу стародавньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Виставка “Я ніколи й нікому не віддам рідного дому”

ЦІНА НАШОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ Віддаймо шану тим, хто віддав своє життя за наше завтра. Віддаймо повагу тим, хто зараз захищає наш дім. Спільно ми сильні, і лише ...

Виставка “Пласт – наша гордість і мрія, цвіт України й краса!”

Для проведення пластових ігор у відділі новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею розгорнуто виставку “Пласт – наша ...

Соняшник – символ Дня пам’яті захисників України

Соняшник є особливою та шанованою рослиною для українського народу. Вона зростає на наших родючих полях і є однією з основних сільськогосподарських ...