Главная / Виставки / Виставка «Зачарований одвічною красою лісу»

Виставка «Зачарований одвічною красою лісу»

ЛІС – ОДВІЧНА КРАСА, ОДНЕ З ЧУДЕС ПРИРОДИ! 

…Треба вміти лише вслухатися в загадкову мелодію лісу і він багато чого розповість.    

Ці слова належать нашому земляку Степану Генсіруку, який з великою любов’ю і шаною відносився до зелених скарбів Землі. Усе своє життя турбувався про майбутнє лісів, дбав про розвиток лісівництва. 

6 січня 1923 року в селі Будки на Кременеччині народився Степан Антонович Генсірук – видатний український вчений, педагог.           

Основні напрямки його науково-дослідницької та викладацької діяльності стосувалися історії розвитку і ведення лісового господарства, вивчення лісовідновних процесів у деревостанах, відтворення лісових насаджень на порушених землях, опрацювання систем рубок головного користування, оптимізації лісистості, вивчення мікрокліматичного впливу захисних лісових насаджень на сільськогосподарські угіддя тощо.

Степан Генсірук видав багато наукової, науково-популярної, навчально-методичної літератури. Завдяки вагомому внеску в лісівничу й екологічну галузь науковець став знаний не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу. Отримав премії імені О.Шліхтера та імені В.Вернадського, а в 2000 році Міжнародна спілка науковців-лісівників (IUFRO) нагородила Золотою медаллю – йому присвоєно звання лауреата світового рівня.

А ще наш земляк був володарем чудового голосу. Він зумів із відзнакою закінчити Львівську державну консерваторію у професорки Соломії Крушельницької. Під час навчання в консерваторії став лауреатом всеукраїнського і міжнародного конкурсу вокалістів. 

Так у Степана Антоновича гармонійно поєдналися два великих таланти…

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 100-літньому ювілею Степана Генсірука присвячена виставка – «ЗАЧАРОВАНИЙ ОДВІЧНОЮ КРАСОЮ ЛІСУ». 

Усіх бажаючих запрошуємо відвідати музей та ознайомитися з представленими фондовими матеріалами про видатного вченого.

Леся Сута, старший науковий співробітник відділу природи

Наступний запис

Ми пропонуємо

Рекомендуємо

Макет криївки

Макет криївки воїнів Української Повстанської Армії, подарований Тернопільському обласному краєзнавчому музею працівниками Управління Служби Безпеки ...

Виставка “За Україну, за її волю…”

Щорічно, в жовтні, на державному рівні, ми віддаємо шану бійцям, які ЗАХИЩАЛИ і ЗАХИЩАЮТЬ свободу й незалежність України, згадуємо тих, хто віддав своє ...

Виставка “Гурби – велич повстанської звитяги”

23-25 квітня 1944 р. на кордоні сучасних Рівненської та Тернопільської областей, неподалік села Гурби, відбулася велика битва між загонами Української ...