Главная / Виставки / Виставка до Дня військового капелана

Виставка до Дня військового капелана

ДУХОВНІ ВОЇНИ
Відважно й самовіддано наша країна захищає свою незалежність, відбиваючи широкомасштабну агресію росії. Війна важка та болюча… Попри страх і біль ми не опускаємо рук, а боремося задля перемоги України та миру. Це наша спільна справа. Ми всі повинні розуміти, що свободу та незалежність здобуває «не хтось» і «не там», а вся Україна.
ЗСУ гідно дають відсіч ворогу та боронять нашу державу на передових позиціях. Волонтери підтримують та дбають про військових, аби були забезпечені всім необхідним. Пересічні українці – готують їжу для бійців, шиють одяг, виготовляють деталі для бронежилетів тощо.
Є ще одна категорія героїв цієї війни, які тримають дуже важливу її оборону, а саме – духовну – це капелани! Вони, ризикуючи власним життям, допомагають воїнам виконувати свій обов’язок, морально підтримуючи їх. Адже бійці – це звичайні люди з життєвими проблемами та труднощами, ваганнями та страхами, про які не хочеться розповідати побратимам чи рідним. Тому військовий капелан в хвилини відчаю стає близьким співрозмовником і другом. Він вислухає, розрадить, підтримає, не засудить. Капелани допомагають нашим воїнам долати страх і гнів у серці, полегшують біль втрат, вселяють у них надію та віру. Бійців заспокоює усвідомлення того факту, що поруч з ними є людина, яка повсякчас за них молиться.
Але функції капеланів не обмежуються лише священницьким служінням. На передовій вони разом із бійцями живуть: засинають, прокидаються, обідають, а також копають бліндажі, чистять зброю, готують обід тощо. Їхню місію складно переоцінити.
Із початком збройної агресії росії проти України на сході багато священників на волонтерських засадах стали капеланами різних підрозділів. Неодноразово із душпастирською місією у зоні антитерористичної операції перебували і священики з Тернопільщини. На їхньому рахунку не одна ротація в райони ведення бойових дій, сотні бліндажів, облаштованих під польову капличку, та тисячі врятованих душ українських захисників, які потребували допомоги на Донеччині та Луганщині.
22 січня 2021 року до Верховної Ради внесений законопроєкт «Про службу військового капеланства».
30 листопада 2021 року ухвалений закон підписав Президент України Володимир Зеленський і з 1 липня 2022 року набрав чинності. Тож на даний час інституція капеланства вже є офіційною в нашій державі.
25 жовтня в Україні відзначають – День військового капелана. З цієї нагоди в музеї експонується виставка «Наша zброя – Хрест і Слово». Сформована вона на матеріалах, переданих у музей о.Миколою Квичем та о. Володимиром Андрухівим, які неодноразово були підтримкою та допомогою у найважчі часи для воїнів у зоні АТО.
У вітринах можна побачити ікони та хрести, привезені із зони АТО, образки з молитвами, польова сумка (для зберігання Святих Дарів), священничий одяг, світлини з зображенням життя вояків та капелана (о. В. Андрухів) у зоні АТО тощо.
Низький уклін українським воїнам за те, що вже зробили і продовжують робити для кожного з нас.
Військові капелани, дякуємо за вашу службу!!!
Слава Богу! Слава Україні!
Наталія Українець, завідувач сектора відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Попередній запис

Діорама "Печера"

Наступний запис

Діорама "Кременецькі гори"

Рекомендуємо

Борці за волю України

День Героїв відзначається щорічно 23 травня. Свято встановлене Другим Великим Збором ОУН у 1941 р. на вшанування українських вояків, які боролися і ...

Відеоекскурсія “Історія грошового обігу України”

30 років тому, 10 січня 1992 р. було введено в обіг першу грошову одиницю незалежної Української держави – купоно-карбованець. Ці тимчасові гроші ...

Виставка «На меридіанах творчості»

100 років від дня народження Петра Ластівки (старшого) – українського актора театру та кіно, драматурга, який народився 5 липня 1922 року у с. Савинці ...