Главная / Історія музею / Сидонія Зелінська - автор експозиції відділу природи ТОКМ

Сидонія Зелінська – автор експозиції відділу природи ТОКМ

Відзначаючи 110-ту річницю відкриття музею у Тернополі, пошановуємо пропам’ятною виставкою «В гармонії з природою» експозиціонера, краєзнавця – СИДОНІЮ ЗЕЛІНСЬКУ. Ця жінка викликає захоплення, адже пройшла нелегкий шлях від працівника лісового господарства до фахового музейного науковця.
Народилася Сидонія Зелінська 1929 року в місті Бориславі Львівської області у багатодітній родині. В 1956 році закінчила факультет лісового господарства Львівського лісотехнічного інституту. З 1957 по 1969 роки працювала у Чортківському та Бучацькому лісництвах, від 1970 року – асистент кафедри ботаніки Тернопільського педінституту.
У 1972 році очолила відділ природи Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Цей період її діяльності в музеї характеризується науковими дослідженнями, упорядкуванням та науковим описом експонатів, вивченням біорізноманіття краю з метою детального відтворення природи краю у експозиції, впорядкуванням інвентарних книг природничої тематики. Зокрема, акцентувалася увага на науково обґрунтований опис кожного експоната. Для ідентифікації окремих предметів доводилось залучати вузьких спеціалістів (ботаніків, зоологів, геологів, палеонтологів…).
Разом з науковцями підготувала концепцію експозиції, склала тематико-експозиційні плани, розробила обґрунтуване та органічне висвітлення кожного розділу. Музейні колекції у підсиленні діорам, малюнків, таблиць, текстів мали комплексно висвітлювати розвиток життя на Землі, розкривати найчарівніші куточки краю, його природні ресурси, мальовничі ландшафти, багатство рослинного й тваринного світу. Було узгоджено представити природу Тернопільщини за хронологічно-тематичним принципом. На основі фондових збірок у 1982 році відкрито експозицію, яка формує уявлення про виникнення, будову та еволюцію життя на Землі, відтворює минулу та сучасну флору і фауну.
Сидонія Зелінська зарекомендувала себе наполегливим і високоосвіченим фахівцем, адже разом з науковцями відділу природи та художниками-експозиціонерами (зі Львова та Києва) за короткі терміни втілили експозиційний проект в реальну експозицію. Діючою експозицією ми завдячуємо саме їй.
Експозиція й дотепер відіграє значну роль у формуванні сучасних уявлень про природу, проблеми взаємовідносин людини з довкіллям. Кожна тема розкривається музейними артефактами, які гармонійно поєднані у кожній із вітрин.
Антоніна Баран, завідувачка відділу природи ТОКМ

Рекомендуємо

Шевченкіана у графіці

У Шевченківські дні ми щоразу переконуємося у нев’янучому, всезростаючому інтересі суспільства до його творчої спадщини. Велич Кобзаря полягає у ...

Скульптура ЗБРУЦЬКОГО ІДОЛА у експозиції музею

Мандруючи експозиційними залами Тернопільського обласного краєзнавчого музею, у відділі стародавньої історії привертає увагу скульптура Збруцького ідола. ...