Главная / Виставки / «1944…рік вигнання» (до 80-ї річниці депортації кримських татар)

«1944…рік вигнання» (до 80-ї річниці депортації кримських татар)

80 років тому Радянський Союз позбавив кримських татар Батьківщини.
О 3 годині ранку 18 травня співробітники НКВС, яких до цієї справи було залучено 32 тис., заходили в кожний будинок кримських татар та оголошували, що нібито через зраду Батьківщини їх виселяють з півострова. На збори людям виділяли від 15 до 30 хвилин. Офіційно всій сім’ї дозволялося брати з собою до 500 кг речей і продуктів, але в реальності все обмежувалося лише ручною поклажею (а іноді й без неї).
Важко уявити, що відчуває людина, яка змушена залишити ось так в одну мить все – свій облаштований будинок, квітучий сад, домашніх улюбленців… ВСЕ… І йти в невідомість.
Далі кримських татар заганяли в машини і відвозили до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя. Там на людей чекали товарні вагони з нелюдськими умовами перевезення. Ущент заповнені потяги віддаляли їх за тисячі кілометрів від рідного дому. Везли на схід – в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, а також у Росію.
Для перевезення було використано 67 ешелонів. Протягом 60 годин виселено та депортовано понад 180 тис. чоловік. В основному це були жінки, діти, інваліди війни та люди похилого віку. Чоловіки в цей час ще воювали на фронтах Другої світової війни у лавах Червоної армії.
За перші три роки після переселення через важкі умови проживання у спецпоселеннях, голод, хвороби і важку працю померли (за різними оцінками) від 20 до 46% всіх депортованих. Надто вразливими у перший рік були діти до 16 років.
Внаслідок цієї операції загинув майже кожний другий представник кримськотатарського народу.
На відміну від деяких інших депортованих народів, які повернулись на батьківщину наприкінці 1950-х рр., кримські татари були позбавлені такого права – формально до 1974 р., а фактично ж – до кінця 1989 р. (в цей рік депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною). І лише після цього почалось масове повернення до Криму кримських татар.
Як виявилося ненадовго…
У 2014 році росія незаконно анексувала Крим. Саме кримські татари зазнали страшних репресій через свою проукраїнську позицію. Затримання, арешти, допити, вбивства… Вони знову вимушені були втікати від переслідувань, покинути рідний півострів і мріяти про повернення додому. Як не боляче, але історія з депортацією для багатьох кримськотатарських сімей повторилася.
12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку – «1944… Рік вигнання» – на згадку про кримських татар, які були депортовані з Криму через радянський терор. У вітринах представлено кольорові ліногравюри «Крим» (1940 р.) сімферопольського художника Володимира Благовєщенського, прапор кримських татар, книги, листівки тощо.

Наталія Українець, завідувач сектора відділу новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Відкриття виставки «Промені духовності»

З нагоди 1035-річчя Хрещення Русі та Дня Української Державності 28 липня 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття ...

У музеї відкрилася виставка до 170-річчя від народження Івана Горбачевського

Горбачевський Іван Якович народився 15 травня 1854 року в селі Зарубинці на Збаражчині в сім’ї греко-католицького священника. Батько – Яків Горбачевський ...

У музеї відбулась творча зустріч з Володимиром Шовкошитним

У Всесвітній день книги та авторського права, 23 квітня 2024 року, в Тернопільський обласний краєзнавчий музей відбулась творча зустріч з українським ...