Главная / Виставки / 90 років з дня народження Івана Мердака

90 років з дня народження Івана Мердака

26 листопада виповнилося 90 років з дня народження Івана Мердака – талановитого уродженеця Лемківщини, який більшу частину свого життя проживав і творив на Тернопільщині. Він був скульптором, різьбярем, також живописцем.
Іван Мердак завжди був і залишився сином Лемківщини, співцем її природи та звичаїв, яскравим представником традицій лемківської різьби. У нього була дивовижна уява і рідкісне відчуття дерева, яке оживало від легенького доторку Rізця майстра. Мав талант до тонкої спостережливості: побачивши у лісі деревину митець уже бачив закінчений образ. Побачити такі тонкощі в природі може лише людина глибокої і ніжної натури. В народних лемківських традиціях створено значну кількість творів: «Старий лемко», «Рідна оселя», «Лемківські вечорниці», «Лемкиня» та ін.
Іван Мердак був відданий мистецтву, в кожному творі автора вражає фантазія, багатство і розмаїття форм. У заслуженого майстра народної творчості України Івана Мердака немає слабших чи сильніших робіт – кожна хвилює і зворушує своєю неповторною витонченістю, кожен витвір є перлиною скульптури.
«Жертвоприношеnnя» – одна із таких скульптурних робіт митця. Вона представлена з фондової збірки на пам’ятній виставці «Скульптор, який відчував душу дерева» у Тернопільському обласному краєзнавчому музею. Робота виконана в техніці круглої різьби по дереву; тонована в болотяно-зелений колір. Скульптура зображає видовжену чоловічу постать в повний зріст у стилізованому давньоруському одязі. Голова злегка нахилена вперед, що робить його довге волосся та вуса більш акцентованими. Обличчя аскетичного типу з чітко окресленими вилицями. Погляд спрямований перед собою: оскільки він тримає в зігнутих на рівні грудей руках дар для богів – жертовnого барана. На бічній стороні основи вирізьблений рік створення скульптури та прізвище автора (підпис): «1992. І. Мердак».
Своє життя митець провів у царині тематичної, портретної і художньої пластики в дереві та станкової графіки.
На виставці представлено дві художні роботи митця.
Картина «Капличка». Зображено лісок в зимову пору року. Припорошені снігом дерева і кущі намальовані умовно: кольоровими плямами із схематично позначеними контурами гілок та стовбурів. На вершині пагорба через гілки дерев темніє силует старої каплиці з трьома хрестами.
Картина «Повернення на Україну». На картині праворуч зображена постать Т. Шевченка в темному довгому одязі, який розвиває сильний вітер. Тіло і голова постаті нахилені вперед, крок широкий, як в людини, яка просувається вперед, долаючи непогоду. На зустріч – чорні хмари, що вкрили небо, несуть темні потоки води і снігу. На лівому краю картини усі потоки зливаються в суцільну темряву. Т. Г. Шевченко, долаючи всі перешкоди, на схилі свого життя повертається на рідну землю. В лівому нижньому куті підпис автора – «І. Мердак».
Іван Мердак глибоко вживався зі своїми роботами. Якщо доводилось прощатися з улюбленим образом, то створював ще одну таку ж скульптуру. Тому його роботи можна побачити не тільки в музеях Києва, Тернополя, Переяслав-Хмельницького, чи у польському музеї Лемківської культури Зиндранова, а й у парках інших міст, де вони експонувались. Мистецтвом майстра захоплювалися в Сполучених Штатах Америки, Канаді, Австралії, Німеччині, Франції. Скульптури митця випромінюють духовне світло високого мистецтва.
Марія Луцька, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Щоб жити, пам’ятаймо!..

  16 лютого 2021 року о 14-ій годині розпочнеться літературно-мистецька зустріч “Спомини обпаленої долі…”, присвячена Дню вшанування ...

Виставка «11 січня – День заповідників та національних парків»

11 січня – День заповідників та національних парків. Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем ...

День українського добровольця – символ незборимості української нації

Щороку 14 березня в Україні відзначають День Українського Добровольця для вшанування пам’яті загиблих. Ця дата вибрана не випадково. Саме в цей день ...