Главная / Виставки / Відкриття виставки "Князівни та княгині"

Відкриття виставки “Князівни та княгині”

У 🏛️ Тернопільський обласний краєзнавчий музей представлена чудова виставка 👑 «КНЯЗІВНИ ТА КНЯГИНІ УКРАЇНИ», організована співзасновницею Міжнародного мистецького проєкту «ЛЯЛЬКИ МАНДРУЮТЬ СВІТОМ» – 🔹Ніною Хаген, м. Осло (Норвегія).
Феномен образного лялькового світу занурює глядача у таємничу добу Київської Русі, демонструє тисячолітні родинні зв’язки України з Європою.
В історії Європи велику роль відіграли власне доньки 👸 київських князів, які у свій час стали королевами багатьох європейських країн: Франції, Польщі, Угорщини, Данії, Візантії, Норвегії і засновницями відомих монарших династій. Це виставка про великих руських княгинь і князівень, про те, яку насправді силу таїть у собі українська жінка…
👉 У виставковому проєкті свої роботи представили найкращі лялькарки з усієї України та світу. Опираючись на власні дослідження, майстрині використали давню традиційну вузлову техніку (на екскурсії можна детально про неї дізнатись) та одягнули свої ляльки в пишне вбрання княгинь Київської Русі, скандинавських, німецьких принцес та королев.
Експонується ❗️ більше вісімдесят авторських ляльок від сорока майстринь. Горді тим, що учасницею проєкту стала і майстриня з Тернополя – Алла Шушкевич.
Серед виставлених робіт можна зустріти образи княгині Ольги, доньок Ярослава Мудрого: королеви Франції – Анни, королеви Угорщини – Анастасії, королеви Норвегії – Єлизавети, а також княжу родину Острозьких, зокрема Гальшку Острозьку, та багато інших княгинь.
👆 Сьогодні, 7 березня 2023 року, у виставковій залі музею відбулась урочиста презентація Міжнародного мистецького проєкту «ЛЯЛЬКИ МАНДРУЮТЬ СВІТОМ».
Модератори заходу 🔹Оксана Гулик, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи, й 🔹Ірина Лисак, старша наукова співробітниця, ознайомили присутніх з історією створення даного проєкту, виставковою концепцією та торкнулись відчуттів – як можна образом ляльки відтворити історичні епохи.
🙌 Передати потужну духовну енергетику від побачених робіт можна було на майстер-класі, створивши власноручно свою ляльку-оберіг. Професійно організували творчий процес майстрині зі «Станції Юних Техніків». Учасники заходу, одержавши позитивні емоції, такі необхідні в тривожний сьогоднішній час, із захопленням пізнавали знані і незнані історичні персоналії в ляльках.
Велика вдячність організаторам виставки «КНЯЗІВНИ ТА КНЯГИНІ УКРАЇНИ» у нашому музейному закладі:
🔹Ніні Хаген, співзасновниці Міжнародного мистецького проєкту «ЛЯЛЬКИ МАНДРУЮТЬ СВІТОМ»,
🔹Яремі Шатарському, директору Тернопільського обласного краєзнавчого музею,
🔹Олегу Ковальчуку, директору Комунального закладу Тернопільської міської територіальної громади «Станція Юних Техніків».
Дякуємо відданим майстриням 🔹Олені Митулинській, 🔹Оксані Юськів, 🔹Зоряні Жеребній, 🔹Олені Ширан, що долучились до проєкту власними майстер-класами.
Кожній майстрині-учасниці глибока шана, що творили великою любов’ю до України історичні образи.
🩵💛 Низький уклін захисникам і захисницям України, котрі сьогодні захищають країну та її тисячолітню культурну спадщину.
❗️❗️❗️Любі друзі, єднаємось навколо народного мистецтва, навколо народних традицій! Ми раді бачити Вас на виставці. Це можливість зануритися в минуле, в часи наших пращурів.
Перегляд виставки може бути значно цікавішим – якщо 📌 замовити екскурсійну оповідь про історичні постаті, які несуть образи-ляльки, та пізнавально-розважальним – якщо спробувати себе у 📌 майстер-класі по виготовленню текстильної ляльки. Процес роботи з лялькою із використанням різних техніки стане справжньою творчою пригодою, де Ви не лише будете втілювати свої емоції у витворах мистецтва та уміння виражати себе через творчість, але й вивчати історію нашої держави та Європи, яку творили українські жінки…
🔱 Великий і вічний народ той, який пам’ятає своє минуле, шанує своїх предків. Якщо ми будемо цінувати наше минуле та культуру, то подолаємо всі негаразди і будемо найміцнішою нацією.
Оксана Гулик, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художньо-рекламного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+49
 
 
Переглянути статистику та оголошення
Просувати допис
 
Усі реакції:

Ви та ще 20

 

Рекомендуємо

Виставка «Степан Бандера – людина, яка стала символом»

1 січня 2023 року виповнюється 114 років від дня народження Великого сина українського народу, невтомного борця за Українську державу. Провідника ...

Зібрання учасників дискусійного клубу “Відома невідома Україна” (лекція 15)

В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу. Коли❓  14 липня 2023 р. о 15.00 год. ...

Відкриття мистецького проєкту

Дякуючи Збройним силам України, 7 грудня 2023 року в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрився мистецький проєкт майстрів народних художніх ...