Главная / Експозиція / Унікальна кремаційна урна пшеворської культури

Унікальна кремаційна урна пшеворської культури

У розділі археологія ранньозалізного часу Тернопільщини викликає інтерес різноманітна колекція глиняного посуду, серед якої особливе місце займає унікальна ліпна кремаційна урна пшеворської культури І ст. до н. е. – І ст. н. е., єдина на території України, розмірами 32х28 см.

Вона виявлена випадково, ймовірно під час руйнації курганного насипу, в с. Монастириха Гусятинського району Тернопільської області у другій третині ХХ ст.

У 1965 році учні місцевої школи передали її уламки у фонди музею, де вона була відреставрована і зареєстрована у фондових книгах.

Зовнішня бокова поверхня урни, зокрема, верхній перегин, прикрашена чудовим заглибленим меандровим орнаментом, який поєднаний з ямками, розмішеними паралельними рядами в середині меандру, поверхня лискована, чорного кольору.

Аналогічний тип поховальних урн, оздоблених меандром, виявлений на території Польщі і датується ранньоримським часом. Військові з’єднання племен пшеворської етнічної спільноти з’явилися на території нашого краю під час першої міграційної хвилі переселення цех племен з терен сучасної Польщі.

Рекомендуємо

Щоб жити, пам’ятаймо!..

  16 лютого 2021 року о 14-ій годині розпочнеться літературно-мистецька зустріч “Спомини обпаленої долі…”, присвячена Дню вшанування ...

Відбулася мистецька імпреза «Незламний код нації»

В рамках відзначення Всесвітнього дня вишиванки у Тернопільський обласний краєзнавчий музей відбулася мистецька імпреза «Незламний код нації», організована ...

Світ дитинства та казки

Дітей завжди приваблюють яскраві, барвисті забавки. У наш час українська народна іграшка все більше знаходить своє місце в музейних експозиціях і приватних ...