Главная / Наші публікації / День Героїв Небесної сотні

День Героїв Небесної сотні

ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ
20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності взимку 2013–2014 рр.
Пам’ятний день встановлений указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості українців, які мужньо відстоювали єдність, незалежність і майбутнє України. Акція протесту тривала три місяці. Початковою причиною була відмова керівництва країни від євроінтеграції.
Саме в цей день, 20 лютого 2014 р., під час протистояння між українським народом і тодішнім режимом Януковича найбільше загинуло активістів Майдану.
Україна втратила 106 учасників Євромайдану. Героїв назвали «Сотнею Небесних ангелів», котрі стали символом революції. «Небесна Сотня» занесена в Пантеон не тільки українських, а й європейських Героїв, – так відмітив Дональд Туск, колишній голова Європарламенту.
В ті дні героїчної боротьби віддали своє життя і молоді люди з Тернопільщини. Пам’ятаємо їхні імена й віддаємо глибоку шану загиблим.
Костенко Ігор (22 роки) – студент Львівського університету, V курс. Загинув від кульового поранення 20 лютого 2014 р. в районі Жовтневого Палацу.
Мойсей Василь (22 роки) – студент Луцького університету. Помер 20 лютого в лікарні від поранень на вулиці Інститутській.
Войтович Назар – наймолодший учасник революції. Йому не було і 18-ти. Загинув від кулі снайпера вранці 20 лютого 2014 р.
Голоднюк Устим (зі Збаража). Боєць 28-ї сотні самооборони Майдану. Помер від вогнепального поранення в голову 20 лютого 2014 р.
Капінос Олександр (з с. Дунаїв Кременецького району). 18 лютого був поранений під час сутичок на вулиці Грушевського і помер від ран у лікарні.
Слободян Тарас (з Тернополя). Закатований «тітушками» Януковича.
Аксенин Василь (уродженець с. Литячі Заліщицького району). Підприємець, проживав в Чернівцях. Востаннє прибув на Майдан вранці 20 лютого і отримав вогнепальне поранення на вул. Інститутській. Помер 12 лютого 2014 р. в польській клініці м. Жешува.
Взимку 2014 р. на Майдані об’єднані українці відстояли свої права свободи, цінності і не дали нашій державі звернути з цивілізованого, демократичного, європейського шляху розвитку. В експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею представлені оригінальні речі з Майдану Незалежності, які використовувалися під час Революції Гідності. Зокрема, автомобільні шини, з підпалу яких розпочалися протести-акції, «коктейлі Молотова», оригінальна бруківка, вкрита нагаром. Експозиційну вітрину доповнюють світлини тернопільських фотожурналістів Миколи Василечка та Івана Пшоняка.
Події 21 листопада 2013 року, які розпочалися ввечері біля монумента Незалежності, тривають донині. Згуртовані, відважні майданівці першими пішли захищати Україну, коли через декілька днів путінська орда ступила на нашу землю.
В Україну прийшла жорстока війна, яка триває вже 10 років.
Збройна агресія росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 р. анексією Криму, а в березні вже було захоплено частину Донецької і Луганської областей України. Українські воїни відважно захищали Україну і не дали ворогові проникнути вглиб держави. Ми пам’ятаємо трагічний Іловайськ, Дебальцевський котел, Донецький аеропорт – героїчні битви в історії війни.
24 лютого 2022 р. на світанку росія розпочала повномасштабну війну проти України. Бомбили ворожі літаки міста і села, мільйони людей втратили домівки, стали біженцями в світі.
Мужність наших воїнів вражає світ, який об’єднався навколо України, створивши антипутінську коаліцію. Росія розв’язала справжній геноцид проти держави і нації, а бійці героїчно боронять свою землю і майбутнє всього цивілізованого світу.
За свою незалежність і територіальну цілісність Україна платить велику ціну – життями своїх синів і дочок.
Низький уклін і глибока шана захисникам і захисницям України – Героям України, всім бійцям, які мужньо стоять за Батьківщину.
Надія Боженко, старша наукова співробітниця відділу новітньої історії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Слово покривдженої Долі…

Валерій Марченко – український дисидент-правозахисник, літературознавець і перекладач. Народився 16 вересня 1947 року в Києві.

Виставка “Всесвітній день захисту тварин”

По всьому світу товариства захисту тварин організовують різні заходи та акції, щоб звернути увагу людей на актуальні проблеми тваринного світу і ...

Майстер-клас по зав’язуванню хустки і намітки

Як у давнину прикривали волосся – символ богині неба, землі, багатства, розвитку духовних сил, енергії, плодючості, здоров’я та скорботи дізнавались 8 ...