Главная / Виставки / День українського добровольця - символ незборимості української нації

День українського добровольця – символ незборимості української нації

Щороку 14 березня в Україні відзначають День Українського Добровольця для вшанування пам’яті загиблих. Ця дата вибрана не випадково. Саме в цей день у 2014 р. на тренувальну базу в Нових Петрівцях (поблизу Києва) з Майдану Незалежності пішли перші добровольці боронити свою країну від російського агресора.
Збройна агресія росії проти України розпочалася анексією Криму 20 лютого 2014 р., а в березні було окуповано частину Донецької і Луганської областей України. Вісім років тривала, так звана гібридна, окопна війна.
П’ять сотень добровольців самооборони Майдану створили перший батальйон, навчав їх бойовій підготовці генерал-майор Кульчицький Сергій Петрович (його батьки з с. Великі Чорнокінці Чортківського району на Тернопільщині). Тепер це Перший батальйон Національної гвардії України імені Сергія Кульчицького. З добровольців було сформовано 44 батальйони, які склали основу Збройних сил України.
Українські добровольці стали гордістю українського народу. Вони вистояли на початку воєнних дій, коли регулярна армія була не готова до оборони країни. Їхній внесок є надзвичайно великий. Вони врятували Україну.
Дякуємо, шануємо тих, хто від самого початку російсько-української війни став на захист незалежності, суверенітету і територіальної цілісності держави Україна.
На світанку 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну війну проти України.
З перших годин сотні тисяч добровольців прийшли до Тернопільських центрів комплектування і стали на захист Батьківщини. Прийшли бійці, які вже були в АТО, добровольці – патріотична молодь. Десятки тисяч українців повернулися з-за кордону, взяли в руки зброю. До українських добровольців зголосилися іноземці, щоб спільно в інтернаціональному легіоні боронити Україну, демократію в Європі та мир у всьому світі.
Мужність наших бійців вражає світ, їхні геройські вчинки заслуговують найвищих нагород.
Десять років триває ця страшна війна на знищення держави і народу. Воїни героїчно боронять свою землю і майбутнє всього цивілізованого світу.
Схиляємо голови перед усіма батьками, які виховали справжніх героїв. Розділяємо їхню біль…
Вічна пам’ять полеглим і слава тим, хто продовжує боротьбу за майбутнє України.
Надія Боженко, старша наукова співробітниця відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Наступний запис

Рекомендуємо

Нові надходження у музеї

Цими зимовими днями командир 44-ї окремої артилерійської бригади Роман Дудченко подарував на постійне зберігання у фонди музею ЛАТУННУ ГІЛЬЗУ з лазерним ...

Науковці музею пройшли тренінги в рамках програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за підтримки уряду Швеції

Тернопільський обласний краєзнавчий музей ставить перед собою мету створити безбар’єрне предметно-просторове середовища з метою надання якісних музейних ...

Надійний атрибут незалежності…

Упродовж останніх днів у музеї, зокрема, та в Тернополі загалом вперше експонується банерна виставка Українського інституту національної пам’яті ...