Главная / Виставки / Відкрилася виставка до 210-ї річниці Т. Шевченка

Відкрилася виставка до 210-ї річниці Т. Шевченка

9 та 10 березня – дні народження та смерті генія українського народу 📖 Тараса Григоровича Шевченка. Його славетне ім’я пов’язане з історією нашого краю, оскільки восени 1846 року в складі Археографічної комісії він побував у Вишнівці, Кременці, Почаєві та навколишніх селах.
Враження від подорожі по Волині потім вилилися у творах знаменитого поета, а перекази про йогомандрівку живуть у народі і донині.
👆 Перше пошанування пам’яті Кобзаря у Східній Галичині відбулося зразу ж після його смерті, у березні 1861 року, коли київський студент-медик В. Бернатович відвідав зібрання невеличкого гуртка львівських літераторів, де й розповів про цю сумну подію.
Через рік у Львові уже широко відзначали першу річницю смерті великого сина українського народу. З цього часу такі заходи стали традиційними на західноукраїнських землях.
Спочатку шевченківські дні проходили у містах, але вже з перших років ХХ століття на наших теренах не було жодного села, де б вони не відбувались. В їх організації та проведенні брали участь громадські товариства «Просвіта», «Руська бесіда», «Боян», а також студентська гімназійна, шкільна молодь, хори міщанських братств, відомі громадсько-політичні та культурні діячі того часу.
👉 У Тернополі шевченківське слово вперше зазвучало на засіданнях гуртків «Громади» – нелегального товариства українських гімназистів, заснованого Михайлом Чачковським, що діяло у нашому місті впродовж 1864–1877 років.
У 1880 році Олександром Барвінським були влаштовані перші прилюдні вечорниці пам’яті Т. Шевченка. А через чотири роки у великій залі нового замку відбувся перший великий концерт з пошанування пам’яті Кобзаря. З того часу шевченківські свята стали постійними для нашого міста.
❗️До 210-ї річниці від дня його народження у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 8 березня 2024 року відбулось відкриття виставки із фондових матеріалів.
Серед представлених експонатів найбільш цікавими є такі, як
🔹факсимільне видання щоденника поета, в якому записи починалися з червня 1852 року,
🔹його твори, що були надруковані у різні роки в країнах Європи і Північної Америки,
🔹листівки-копії прижиттєвих фотографій Тараса, як самого, так і в колі друзів, видані у Києві в 1974 році.
🔹Привертають увагу ійого живописний портрет, написаний невідомим художником у 1959 році, а також
🔹медалі, значки, марки, виготовлені як в сучасній Україні, так і в діаспорі.
Олег Гаврилюк, завідувач відділу стародавньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

З Днем ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА України! З Днем НЕЗАЛЕЖНОСТІ України! 

Сьогодні ми вшановуємо один із головних національних символів України – Державний  Прапор, що є уособленням нашої національної єдності, честі та ...

Дискусійний клуб “Відома невідома Україна” (16.06.23)

Друзі В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу. Коли 23 червня 2023 р. об 16.00 год. ...

Відкриття виставки “Полк АЗОВ – ЯНГОЛИ Маріуполя”

10 років в нашій державі триває війна росії проти України. І Вже 712 днів минуло з того дня, коли вся Україна прокинулася від вибухів та звуків реактивних ...