Главная / Колекції музею / Фондова колекція музею поповнилася унікальними листівками

Фондова колекція музею поповнилася унікальними листівками

Нещодавно фондова колекція 🏛️ Тернопільського обласного краєзнавчого музею поповнилася унікальними 📍листівками, зібраними уродженцем нашого краю Петром Наконечним (1927– 2010), який багато років жив у Сполучених Штатах Америки і був активним діячем української діаспори.
Справжньою перлиною цієї підбірки є листівки авторства відомого 🎨🖌️ українського художника-карикатуриста, письменника, громадського діяча німецького походження ЕДВАРДА КОЗАКА.
☝️Народився художник 1902 року в с. Гірне на Стрийщині. Незважаючи на свої німецькі корені, змалку відчував приналежність до українського народу. Навчався у Стрийській гімназії (був активним учасником Пласту), художніх школах Відня і Любліна, мистецькій школі Олекси Новаківського у Львові. Під час визвольних змагань 1917– 1921 років вступає в ряди Української Галицької Армії, а пізніше стає членом Української Військової Організації.
В 1920 – 30-х роках працював у Львові ілюстратором і редактором часописів «Зиз» і «Комар», а також ілюстратором в українському видавничому концерні Івана Тиктора. У цей період митець розписує церкви на Львівщині, творить олійні картини та етюди. У своїх карикатурах часто висвітлює сталінські репресії в Наддніпрянській Україні.
З початком Другої світової війни Е. Козак переїздить у Краків, де стає головою українського мистецького гуртка «Зарево». Там же ілюструє книгу Івана Франка «Лис Микита». На деякий час знову повертається до Львова, але вже з 1944 року проживає у Німеччині, очолюючи Спілку українських образотворчих митців у таборах переселенців.
1951-го року переїздить до США. Тут він працює в галузях монументального церковного мистецтва, пише вірші та фейлетони, видає двотомник своїх оповідань «Гриць Зозуля». Кілька років співпрацював з американською кіностудією, для якої створював мальовані телекартини.
Едвард Козак ще у Німеччині в 1946 році засновує гумористично-сатиричний журнал «Лис Микита», одночасно будучи його редактором, видавцем та ілюстратором. Журнал продовжував видаватись у США до 1991 року. А назва – «Лис Микита» – стала назвою власного видавництва Козака.
Основна тема творчості митця – українське село, історія, політика, українська еміграція. Працював у техніках олії, темпери, акрилу, гуаші, акварелі. Роботи автора вирізняються оптимізмом, динамікою, оригінальністю сюжету.
Помер митець 22 вересня 1992 року. Похований у м. Воррен штат Мічіган (США).
Особливо цікавими творами художника є ілюстрації поштових листівок, присвячені тематиці визвольної боротьби українського народу 1940-х років. Зокрема ВЕЛИКОДНІ ПОШТІВКИ із музейної колекції, які змальовують яскраві сюжети, пов’язані з Українською Повстанською Армією.
🔹На одній з листівок зображений священник, який освячує великодню їжу для повстанців у лісових умовах, 🔹на іншій – дівчина дарує писанку українському воякові, 🔹на третій –воскреслий Ісус Христос благословляє пораненого повстанця, що припав перед ним на коліна, 🔹на четвертій – повстанці йдуть у бій, а над ними грають великодні дзвони, переплетені синьо-жовтою стрічкою. В ілюстраціях зроблено акцент на зброї вояків, а також промальовані деталі одностроїв – як свідчення особливої манери майстра Е. Козака.
☝️Видані дані листівки Пресовим бюро Закордонного представництва Української Головної Визвольної Ради у 1948 році. Місце видання не вказувалося з урахуванням безпеки (в цей час на окупованих совєтським союзом українських землях активно діяло збройне підпілля ОУН-УПА), але найвірогідніше вони вийшли в світ у Мюнхені (Німеччина), де до кінця 1940-х років проживав митець.
Володимир Пукач, завідувач відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+4
 
 
Переглянути статистику та оголошення
Просувати допис
 
Усі реакції:

Ви та ще 34

 
 

Рекомендуємо

Дискусійний клуб “ВІДОМА невідома УКРАЇНА”

Друзі В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу. Коли 20 травня 2023 р. об 11.00 ...

У музеї відбулася науково-краєзнавча конференція «Нескорена Армія незламного народу»

Вшановуючи тих, котрі боролися за право українців бути собою на своїй рідній землі й мати власну державність ще в середині ХХ століття, у Тернопільському ...

Скарб із села Конюхи у фондах музею

У часи Розвинутого та Пізнього Середньовіччя населення нашого краю користувалось МОНЕТАМИ переважно іноземного виробництва, що було наслідком втрати ...