Главная / Виставки / Фотодокументальна виставка «Звитяжець краєзнавства»

Фотодокументальна виставка «Звитяжець краєзнавства»

10 лютого 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкривається фотодокументальна виставка «Звитяжець краєзнавства»‚ приурочена 100-річчю від дня народження Ельгорта Бориса Борисовича.
Це перша виставка з серії «Знакові постаті ТОКМ»‚ яка започаткована з метою представити широкій аудиторії відомості з історії становлення музею‚ пошанування науковців‚ які по праву вважаються патріархами музейної справи Тернопільщини.
Ельгорт Борис Борисович (10.02.1923 – 21.09.1989) – краєзнавець‚ публіцист‚ історик. Випускник історичного факультету Чернівецького університету (1951)‚ працював директором Кременецького краєзнавчого музею (1951-1959)‚ Тернопільського обласного краєзнавчого музею (1959-1975)‚ викладачем Кременецького‚ а згодом – Тернопільського педагогічного інститутів.
Найбільшими набутками Б.Ельгорта на посаді директора Тернопільського обласного краєзнавчого музею було створення філій установи: музею в Почаєві та Велеснівського етнографічного – меморіального музею Володимира Гнатюка‚ водночас‚ початок паспортизації пам’ятників історії та культури Тернопільщини.
Борис Ельгорт – автор статей на історичну тематику в енциклопедіях‚ наукових збірниках і періодиці‚ краєзнавчих нарисів «Кременець» (1969‚1977)‚ «Заліщики» (1967)‚ «Тернопіль» (1979‚ співавтор)‚ буклета про печеру Кришталеву в селі Кривче на Борщівщині (1964‚ співавтор).
Ім’я Бориса Ельгорта‚ його краєзнавчо-наукова‚ історично-дослідницька діяльність займають гідне місце серед тих‚ хто творив історію Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
 
Виставку підготували наукові співробітники науково-методичного відділу ТОКМ 

Рекомендуємо

Виставка “Вільні. Незламні. Непереможні”

Цьогоріч ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ для українців – особливе свято, наповнене сумом, завзятістю і найважливіше – любов’ю до своєї землі.  Наша тривала боротьба ...

Діорама “Дністровський каньйон”

Дністровський каньйон своєю унікальністю та неповторністю належить до «семи чудес України». Довкола буяє життя у його первозданному і недоторканому вигляді ...

“Меморіал” імені Василя Стуса

6 грудня 2014 року переповнена лекційна зала музею зібрала учасників святочної академії на відзначення 25-річчя створення Тернопільської обласної ...