Главная / Наші публікації / ФОТОГРАФІЯ – історія, яку неможливо передати словами

ФОТОГРАФІЯ – історія, яку неможливо передати словами

 
Як багато неймовірних речей людина бачить за своє життя, та не все, на жаль, залишається в пам’яті. Людство зробило великий крок у технічному розвитку і тепер можна не просто спіймати найкращі моменти на згадку, але й перетворити збережене на мистецтво. Можливість зловити цікаву, красиву чи важливу мить для людини з’явилася менше ніж двісті років тому.
 
 І все це завдяки фотокамері, котра є одним з революційних винаходів людства. Фотографія за час свого існування пройшла непростий шлях від знімка, зображення на якому ледве можна було розрізнити, до справжнього витвору мистецтва.
19 серпня фотографи та цінителі цього мистецтва з усього світу відзначають ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ФОТОГРАФІЇ.
 
Історія фотографії – це довга низка подій з великою кількістю персонажів, які раз у раз змінювали один одного. Хтось виходив уперед, хтось відставав, хтось залишав свої вдалі або невдалі спроби. Так чи інакше, це дуже жива та захоплююча історія винаходів і винахідників.
День фотографії заснований у 2009 році за ініціативою популярного австралійського фотографа Корске Ара.
Дата свята була обрана невипадково. В цей день у 1839 році широкій громадськості був представлений метод отримання відбитка фото – дагеротипа, прототипу фотографії. Винахід належить Луї Жака Манде Дагера.
Люди винайшли фотографію тоді, коли темпи життя почали пришвидшуватися.
Зупинити мить у сучасному житті практично неможливо. Фотографія ж, як машина часу, технічно зупиняє миттєвість. Світлина, зроблена по-справжньому, через серце, повертає людину до себе, дає їй можливість роздивитися світ, що її оточує.
Особлива фотографія підштовхує до роздумів. Цікавими є світлини, до яких можна повертатися.
Фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігають понад 18 тисяч фотокарток з історії Тернопільщини. І кожна з них унікальна… На фотознімках відображені події, красиві місця, відомі люди, моменти, які більше ніколи не повторяться. Фотографії відображають рідкісні і захопливі погляди на події минулого, передають цінні фрагменти з життя наших дідів і прадідів. Вони занурюють в минуле, заодно зацікавлюють досліджувати та вивчати історію Тернопільського краю.
Підготували співробітники відділу фондів Галина Гнатишин та Галина Тарас

Рекомендуємо

Виставка «Різдвяні мотиви витинанок»

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито експрес-виставку «Різдвяні мотиви витинанок» (автор Галина Дудар). На ній представлені тематичні ...

Запрошуємо взяти участь у дискусійному клубі «ВІДОМА невідома УКРАЇНА»

Друзі! В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу. Цієї суботи у вас буде можливість ...

Спалах надії, любові тепло…

Опісля обіддя 28 грудня цьогоріч Вифлеємський вогонь миру передали музеєві новачки Тернопільського Пласту.