Главная / Виставки / Історичний крок на шляху до незалежності

Історичний крок на шляху до незалежності

16 липня 1990 року – знаменна дата в історії України. В цей день депутати Верховної Ради УРСР 357-ма голосами прийняли важливий документ – Декларацію про державний суверенітет України. В ній були закладені основні принципи й засади існування України як самостійної держави, визначено програму політико-правової, соціально-економічної та культурної розбудови незалежної України. В документі йшлося про пріоритети загальнолюдських цінностей та міжнародного  права. У своєму зверненні до народу депутати Верховної Ради закликали громадян України до єднання для реалізації поставлених цілей.

Прийняття Декларації не було простим рішенням. Кожен депутат дуже зважено і серйозно підходив до питання. Час був унікальний, вирували перебудовчі пристрасті. Жодний день не обходився без мітингів. Все здавалося простим і зрозумілим. Декларація гарантувала українцям світле і незалежне майбутнє. Хоча всі розуміли, що це лише наміри, що шлях до самостійного щастя буде важким і багаторічним.

 

 Під час мітингу у Тернополі по обговоренню законопроекту про вибори до Верховної ради України, 1989 р.

 

Ніхто не сподівався, що пройде рік і мрії стануть буднями, дійсністю, що потребуватиме щоденної боротьби і роботи. Навряд, чи хто тоді припускав, що буде 24 серпня 1991 року і 1-го грудня того ж року. Саме Декларація започаткувала всі інші кроки в напрямку незалежності України.

До 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України  у відділі нової та новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею підготовлено виставку «Історичрий крок на шляху до незалежності» з фондових збірок музею. Представлено фото, документи, періодику, наукові видання, які відображають суспільно-політичну ситуацію в країні та області на поч. 90-их років ХХ ст. Тоді відбувалися події, які створили передумови і стали прологом нової історії українського державотворення. Експонуються фото мітингів та інших громадсько-політичних акцій, святкувань 1-ої річниці прийняття Декларації в м.Гусятині, матеріали про створення та діяльність НРУ.

 

 

Молебень за участю священиків різних конфесій у м. Гусятині з нагоди річниці прийняття Декларації про Державний суверенітет України, 1991р.

 

 

 

 

У вітринах знаходяться експонати з особистого архіву народного депутата України 1-го скликання В.Колінця про відзначення у Верховній Раді України 20-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України. На виставці можна побачити й інші цікаві матеріали.

Любов Катеринюк, завідувачка відділу нової та новітньої історії

Попередній запис

Якби не трагічна доля…

Наступний запис

Історія прапора України

Рекомендуємо

Борці за волю України

День Героїв відзначається щорічно 23 травня. Свято встановлене Другим Великим Збором ОУН у 1941 р. на вшанування українських вояків, які боролися і ...

Виставка “Вони творили Збройні Сили України” (до Дня українського добровольця)

Щороку 14 березня в Україні відзначають День Українського Добровольця  та вшанування пам’яті загиблих. Ця дата вибрана не випадково. Саме в цей ...

Штрихи до історії музею. 40-ві роки (продовження)

Розруха воєнного часу, насильна більшовизація, цензура, репресії… Чи витримав музей випробування часом? Отже, 1940-ві роки. Навесні 1944 року, під час боїв ...