Главная / Колекції музею / До Всесвітнього дня пошти

До Всесвітнього дня пошти

 
 
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШТИ – це одне зі свят, яке засноване з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Рішення про його заснування прийняте на конгресі Всесвітнього поштового союзу в 1969 році.
Дата для проведення святкових заходів з нагоди професійного свята всіх поштових працівників обрана не випадково. Саме 9 жовтня 1874 року в Швейцарії представниками 22 країн був підписаний Бернський договір, згідно з яким засновано Генеральний поштовий союз. У 1878 році змінюється назва на Всесвітній поштовий союз, який нині налічує у своєму складі 192 країни. Мета діяльності – організація, поліпшення поштової служби у всьому світі та забезпечення міжнародного співробітництва у цій сфері.
За даними ВПС, «міжнародна пошта розмовляє 6800 мовами своїх клієнтів і є найдовшою у світі мережею фізичної доставки пошти. Вона призначена для забезпечення надійного, ефективного та економічного перевезення товарів та обміну ідеями. Пошта передає особисті думки друзів на великі відстані. Вона допомагає фірмам різного масштабу знаходити клієнтів і відповідати їх потребам».
Всесвітній день поштарів відзначають люди, які створили і розвивають найбільшу в світі мережу фізичної доставки поштових повідомлень. Долаючи будь-які кордони та повітряний простір, дана мережа забезпечує для багатьох країн ефективне та недороге перевезення товарів й цінних речей.
Сьогодні мережа поштової доставки переживає активне реформування в усьому світі, оскільки глобалізація та інтернет внесли свої корективи в її роботу і, відповідно, змінили вимоги клієнтів пошти до оперативності та зручності її роботи. Електронний лист відправляється одним натисканням клавіші, але погодьтеся, що електронна скринька без душі…
Потреба людства в обміні інформацією з’явилася ще у найдавніші часи. З появою писемності виникла можливість передавати повідомлення в письмовому вигляді, це й стало початком поштового зв’язку. Спершу цей зв’язок був епізодичним, письмові повідомлення пересилалися кінними і пішими гінцями за принципом естафети.
За всю багату історію пошти набралося чимало цікавих фактів серед яких:
– Перший відомий поштовий документ знайдений в Єгипті у 255р. до н.е.
– Автор першої офіційної марки у Великобританії – Роуленд Хілл ( 1840 р.) Щоб марка вважалася офіційною, в ній повинні бути дотримані певні правила: на марці потрібно писати назву країни на латинській мові. Якщо назви немає – значить, це марка Великобританії, адже ця держава звільнена від такого напису як перша в історії країна, що використала марки.
– Пошта, заснована паном Бандінеллі у Львові (1629 рік), вважається найстарішою у Східній Європі.
– Існувала також і підпільна пошта України (ППУ). За підтримки Організації українських націоналістів (ОУН) випускалися спеціальні марки для цієї пошти. Але використовували їх не за прямим призначенням: за допомогою цих марок члени ОУН намагалися привернути увагу світової спільноти до скрутного становища України.
– Федір Фекета (листоноша, якому встановили перший у світі пам’ятник ) щодня долав пішки понад 60 кілометрів. Жив він у селі Тур’ї Ремети, і кожного дня в будь-яку погоду Фекета ходив до Ужгорода по листи, газети та грошові перекази. Називали його «послом». Перший у світі пам’ятник листоноші спорудили у 1838 році у селі Тур’ї Ремети на його честь.
– Листування між першими особами держав велося ще з давніх часів. Перші згадки про поштове сполучення Гетьманщини датуються ХVII століттям: ще Богдан Хмельницький вів листування як з провідними політиками сусідніх країн, так і з козацькою старшиною. Процес написання одного із козацьких листів, який назавжди залишиться в історії країни та мистецтва, зображений на знаменитій картині Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану»(1880–1891).
– У 1984 році Елан Форман написав листа дружині, який налічував 1 402 344 слова. Це найдовший лист, надісланий поштою.
– 5 мільйонів – така кількість листів проходить за одну хвилину через усі пошти світу.
Всесвітній день пошти має свій логотип у вигляді стилізованого зображення: двоє людей обмінюються предметом, що схожий на конверт, листівку чи будь-яке інше поштове відправлення.
У музеї експонуються виставки, на яких широко представлені українські марки й маркована продукція різних країн світу. Це є дієвим засобом популяризації важливої ролі поштової сфери у щоденному житті людей.
Від сьогодні (9 жовтня) починається й Міжнародний тиждень листа, під час якого рідні та близькі пишуть один одному вітальні рядки. Тож якщо ви маєте кому написати, обов’язково зробіть це. Так і адреси пригадаєте і…почерк… Можливо, саме зараз комусь дуже потрібна ваша підтримка, увага чи просто декілька теплих слів. Пишіть листи і надсилайте вчасно… Листи на аркуші паперу, написані від руки, вкладені у конверт, доставлені «поштарем»-листоношею – найдорожчі!
І це дивовижно. Бо лист, направду, може зігріти. У такі миті (коли читаємо їх) почуваємось щасливими – забуваємо про все на світі… Колись це був реальний зв’язок із великим світом. Навіть важко уявити, що поштова скринька насправді була прообразом майбутнього інтернету.
Однак листи у конвертах не порівняти ні з чим! Перебираючи свої архіви, завжди можна перечитувати їх і думками переноситись у різні періоди життя. А які цікаві марки наклеюють на конверт! Утім, це вже інша тема…
Лариса Лучків, завідувачка сектора відділу фондів ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

ХИМЕРИ СОЛОНЕРА

Перша персональна виставка оригінальної ліпнини Миколи Солонера  кількарічної давнини започаткувала творчу співпрацю самобутнього майстра та музею. Щоразу, ...

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у музеї

Цьогоріч Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Серед старожитностей, найдавніших пам’яток ...

Кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками (із фондів музею)

Кістяні гребені з багатьох ЧЕРНЯХІВСЬКИХ могильників нерідко вкриті цілою серією СОЛЯРНИХ СИМВОЛІВ. На більшості з них солярна орнаментація подана в ...