Главная / Історія одного експоната / Кабіна комбайна у експозиції музею

Кабіна комбайна у експозиції музею

Ось таку ОРИГІНАЛЬНУ КАБІНУ коренезбирального самохідного комбайну виробництва Тернопільського комбайнового заводу можна побачити у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. 

Оснащений складною електронною системою автоматичного контролю і сигналізації та гідравлічною системою автоматичного керування рухом – він був найкращим, за що і відзначений  чотирма золотими та бронзовою медалями на міжнародних ярмарках у Лейпцігу (Німеччина), Брно (Чехія) та Будапешті (Угорщина).

Цікаво, що цей комбайн був першою самохідною машиною, призначеною для збору цукрових буряків. За один прохід він здатен був збирати коренеплоди одразу з шести рядів, при чому робоча швидкість руху могла досягати 9 км/год. 

Корені буряків в кожному з шести рядів витягувалися парою копачів, один з яких був пасивним, інший – активним. Витягнуті з ґрунту корені очищались, а після того транспортером вантажились на машину, яка їхала поруч.

🔹Цікавою була кабіна оператора, що розташовувалась на високій платформі в передній частині машини. Виготовлена із великими скляними вікнами, вона значно збільшувала оглядовість під час роботи, що було максимально комфортним для водія. У кабіні працювала система очистки повітря, підігрів, покращене шумопоглинання, герметичність, система автоматичного контролю робочих органів, освітлення та інші пристрої.

☝️Довідка

Тернопільський комбайновий завод — колись один із провідних виробників бурякозбиральної техніки та інших сільськогосподарських машин в Україні.

Започаткований у 1939 р. як машинно – тракторна майстерня, від травня 1944 р. — Тернопільська міжрайонна майстерня з капремонту, від 1949 р. — завод із ремонту тракторних і комбайних двигунів, 1959 р. реорганізований в машинобудівний завод, від початку 1970-их — комбайновий завод. Колектив підприємства освоїв виробництво понад 20 типів машин для різноманітних сільськогосподарських робіт.

На жаль, сьогодні Тернопільський комбайновий завод – це лише історія.

До речі, саме 18 вересня 1929 року був випущений  ПЕРШИЙ комбайн в Україні на запорізькому заводі.

Оксана Кульчицька, завідувачка художньо-рекламного відділу 

 

 

Рекомендуємо

Оберіг державності, запорука законності та народовладдя

День Конституції – одна з найважливіших історичних і суспільно-політичних дат в новітній історії незалежної України. Конституція – це Звід Законів, ...

Великодня майстерня у музеї

ГОТУЙМОСЯ ДО ВЕЛИКОДНЯ РАЗОМ! Великдень – свято, яке чекають з особливим нетерпінням. До нього потрібно заздалегідь підготуватися – власноруч створити ...

Виставка “Його життя – високий взірець страдницького служіння Богу і Україні”

До 60-річчя звільнення із заслання Патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито ...