Главная / Виставки / Конституції України - 25

Конституції України – 25

28 червня 2021 р. минає 25 років з дня прийняття нової Конституції України. Це одна з найважливіших історичних і суспільно – політичних дат в новітній історії незалежної України.
Адже Конституція – це основний закон держави, особливий нормативний правовий акт, який має вищу юридичну силу і закріплює основи політичної, економічної і правової систем держави, основи правового статусу держави і особи, їх права та обов’язки.
Український народ на різних етапах боротьби за державність прагнув мати свою Конституцію.
Першим Конституційним Актом можна вважати «Руську Правду» Ярослава Мудрого (ХI ст.), яка в умовах того часу узаконювала правові і соціальні відносини в Київській Русі.
Унікальним історичним документом стала Конституція гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика (Пакт і Конституціі Законів і вольностей Війська Запорізького), прийнята 5 квітня 1710 р. Це був Договір гетьмана з народом. Саме такі конституційні договори мали місце в країнах Західної Європи.
29 квітня 1918 р. Українською Центральною Радою була прийнята Конституція Української Народної Республіки, яка проголошувала Україну незалежною, демократичною республікою з парламентською формою правління, і широкими демократичними правами для народу. Але Конституція не була реалізована, оскільки процес державотворення був перерваний.
В листопаді 1918 р. була утворена Західно-Українська Народна Республіка. Тимчасовий проєкт під назвою «Устрій Галицької держави» підготував Станіслав Дністрянський – відомий вчений-правник, виходець з Тернополя. Положення цього проєкту мали бути втілені на початковому етапі існування держави.
У 1920 р., коли уряд ЗУНР перебував в екзилі, і на його прохання Станіслав Дністрянський підготував новий проєкт Конституції ЗУНР. Це був повноцінний юридичний документ, який відповідав духові часу і тому політико – правовому становищу, яке склалося в Європі після Першої світової війни.
За цією Конституцією ЗУНР проголошувалася суверенною, демократичною державою, парламентсько-президентською республікою, з чітким поділом влади і з прогресивною виборчою системою. Громадяни держави наділялися широкими політичними правами і свободами. ЗУНР утверджувалася правовою державою з незалежною судовою владою.
Період, коли Україна перебувала в статусі УРСР на її території діяли радянські Конституції (1924, 1936, 1977 рр.).
З набуттям незалежності на основі Акту про незалежність Україні від 24 серпня 1991 р. і підтвердженого на Всенародному референдумі 1 грудня 1991 р. першочерговим завданням для держави стала підготовка і прийняття нової Конституції. Розпочався тривалий, складний і неоднозначний конституційний процес, який тривав 5 років і завершився в ніч на 28 червня 1996 р. прийняттям нової Конституції України.
Цей День став державним святом. 25 років Україна живе з новою Конституцією, за якою основним джерелом влади є народ. Україна проголошена незалежною, суверенною, демократичною, правовою, соціальною позаблоковою державою.
За час розбудови державності вносилися зміни і доповнення до Основного Закону. 2019 р. була здійснена корекція зовнішньо-політичного курсу України. До Конституції були внесенні положення про прагнення України стати членом ЄС і НАТО.
У фондах нашого музею сформована тематична збірка, матеріали якої відображають хід конституційного процесу в Україні, участь громадськості Тернопільщини в обговоренні і прийнятті Конституції.
Щороку Тернопільщина урочисто і святково відзначає День Конституції. Про це свідчать запрошення і програми святкових заходів з різних районів області. До цієї дати випускалися вітальні листівки, плакати, поштові марки і конверти, які знаходяться в музеї.
На основі цих матеріалів до 25-річчя Конституції України в експозиції відділу нової і новітньої історії розгорнуто виставку «Українська Конституція – джерело законності, свободи, народовладдя, гарант державності та суверенітету».
Запрошуємо відвідати!
                                                                                                    Любов Катеринюк , завідувачка відділу нової та новітньої історії
 

Рекомендуємо

Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Традиції краєзнавства: регіональний аспект»

Шановні колеги!  20 – 21 квітня 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудеться Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція з ...

Свідомо вибрав шлях борні…

Упродовж 17 років знаний тернопільський історик Василь Штокало формував особисту колекцію поштової продукції, присвяченої упівській тематиці. «Паралельно», ...

У музеї відбулися дослідження унікальних стародруків

Виставка сакрального мистецтва “Промені духовності” стала об’єктом уваги науковців. Сьогодні у Тернопільському обласному краєзнавчому ...