Главная / Наші публікації / ОСТРІВСЬКЕ ЦІЛЮЩЕ ДЖЕРЕЛО…

ОСТРІВСЬКЕ ЦІЛЮЩЕ ДЖЕРЕЛО…

Берегти і шанувати – настійна потреба сьогодення. Щоб з пам’яті ніколи не вивітрились символи людського духу, а байдужістю не торкнулось забуття. Саме сучасним поколінням випало на долю оберігати життя в усіх його проявах: в природній мудрості і гармонійності; захищати свою землю, мир та спокій на ній.
Острівське джерело – гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення, яка розташована на правому березі річки Серет в селі Острів Тернопільського району Тернопільської області. Рішенням Тернопільської обласної ради від 18 березня 1994 року джерело проголошене об’єктом природно-заповідного фонду Тернопільщини. Науковці зазначають, що Острівське джерело має історико-культурну, науково-пізнавальну, морально-етичну цінність.
Про чудотворну силу Острівського джерела дізнаємося з легенд, які дійшли до нашого часу. За однією з них, в Острові жив нащадок полонізованої української родини граф Баворовський. Його донька мала захворювання очей (за іншою версією – крові), тож батьки щиро молилися за її одужання. Одного разу матері дівчинки наснилася Богородиця і вказала на джерело в лісі як порятунок для дитини. Дівчинка видужала і з того часу цілюща вода джерела набула своєї слави. З вдячності за оздоровлення доньки, граф Баворовський поставив на цьому місці фігуру Матері Божої, яку замовив в італійських майстрів. Відтоді і до сьогодні приходять до святині люди звідусіль, щоб очиститися та оздоровитися.
Свято чи будень – біля джерела завжди людно. Сюди приходять, щоб побути наодинці з собою і Богом, щоб напитися цілющої води, вдихнути благодатного повітря і просто відпочити. «Святе місце» – кажуть люди про Острівське джерело і зцілюються тут молитовно та чистою водою.
Острівське джерело, капличка Матері Божої і Хресна Дорога мають статус відпустового місця. Дата прощі припадає на неділю перед Успінням Пресвятої Богородиці.
Наталя Бородай‚ наукова співробітниця науково-методичного відділу ТОКМ
 

Рекомендуємо

Виставка “Українська Конституція – основний документ держави, гарант суверенітету, демократії, прав і свобод громадян”

Конституція. Цим мудрим і високим словом називають Основний закон держави, положення якого визначають, закріплюють, встановлюють, унормовують усі сфери ...

Науково-краєзнавчі читання «… Народа син тружденний…»

Тернопільський обласний краєзнавчий музей Тернопільська обласна організація Національної спілки краєзнавців України   Інформаційний лист-запрошення   ...

Подих українства зі Словаччини

4 квітня (вівторок) 2017 року о 12-ій годині розпочнеться презентація книжки «Мед і сіль» – голови Спілки українських письменників Словаччини Івана ...