Главная / Зустрічі / Патріотична година "Українські добровольці - символ нескореності вільної нації"

Патріотична година “Українські добровольці – символ нескореності вільної нації”

14 березня в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулась патріотична година присвячена Дню Українського Добровольця. Ця пам’ятна дата встановлена Верховною Радою України 17 січня 2017 року, щоб вшанувати мужність та героїзм наших захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.
Серед запрошених гостей присутньою була директор Департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової держадміністрації 🔹 Світлана Байталюк, яка виступила з вітальним словом.
 
 
Досвід створення добровольчих формувань проходить крізь історію багатьох воєн – Першої світової війни, Другої світової війни, і… війни, свідками якої зараз є всі ми нині. Легіон Українських січових стрільців, герої Крут, воїни УПА та дивізії «Галичина» – всі вони були, є і будуть гордо називатися українськими героями-доровольцями.
Історичний екскурс в час утворення перших добровольчих формувань провели завідувач відділу нової та новітньої історії ТОКМ  Володимир Пукач та старша наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії ТОКМ 🔹 Любов Левенець.
Із матеріалами нашої експозиції, які розповідають про тих, завдяки кому ми зараз спокійно зустрічаємо ранки та займаємось улюбленими справами, ходимо до школи та на роботу ознайомила 🔹 Надія Боженко – старша наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії ТОКМ.
Серед запрошених гостей був присутній професор Західноукраїнського національного університету, доктор політичних наук, від лютого 2015 року по січень 2016 року доброволець російсько-української війни, командир взводу 14 окремої механізованої бригади ЗСУ, вдруге добровольцем став у лютому 2022 року – 🔹 Микола Лазарович “Професор”, який розповів присутнім про своє перебування на фронті та поранення.
 
 
 
Своїми спогадами поділився ще один гість заходу – учасник бойових дій 2014-2016 років, завідувач відділу музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини🔹 Ігор Войцехівський “Поляк”.
Військовий капелан отець 🔹 Микола Квич розповів присутнім, про роль священиків на війні, їхнє служіння для духовних потреб бійців.
Заступниця директора з наукової роботи ТОКМ 🔹 Наталія Чеканова, подякувала учасникам заходу за годину патріотичного спілкування.
Кожне ім’я бійця 🇺🇦 – це приклад героїзму. Всі вони заслуговують великої шани нині живих. Хто пішов добровільно на фронт і загинув, ми маємо знати та пам’ятати завжди… Схиляємо голови перед усіма воїнами та їх батьками, що виховали справжніх героїв.
🙏 Вічна пам’ять полеглим і слава тим, хто продовжує боротьбу за майбутнє України 💙 💛.
🔹Наталія Українець – ведуча заходу, завідувач сектора відділу новітньої історії ТОКМ
 
 

Рекомендуємо

Виставка “Полк Азов – янголи Маріуполя”

Запрошуємо вас відвідати виставку “Полк АЗОВ – ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ” у виставковому залі Тернопільського обласного краєзнавчого музею. ...

Інтерактивна екскурсія «ТРИПІЛЛЯ – перша землеробська цивілізація на теренах України»

У ці зимові дні у ТРИПІЛЬСЬКУ ХАТУ (експозиційний зал давньої, середньовічної та нової історії ТОКМ) завітали гості – учні 5-го класу Тернопільської ...