Главная / Виставки / Патріотично-мистецька імпреза «Живи та міцній, наша рідна державо!»

Патріотично-мистецька імпреза «Живи та міцній, наша рідна державо!»

З нагоди відзначення 27-ї річниці КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулась патріотично-мистецька імпреза «Живи та міцній, наша рідна державо!», у програмі якої було відкриття виставкових проектів:
🔸щорічної звітної виставки виробів майстринь Громадської організації «Школа борщівської народної сорочки» «РУКОТВОРНИЙ СПАДОК»;
🔸тематичної експрес-виставки «Фундамент державності – запорука правди і свободи» із музейної збірки.
Урочисто й вітально розпочав свято директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею – Ярема Шатарський.
На захід завітав заступник директора департаменту – начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Ігор Кульчицький, дякуючи і організаторам дійства, і майстриням за представлений рукотворний спадок, що несе у собі генетичний код української нації.
Директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Володимир Вермінський нагородив подяками талановитих і працьовитих членкинь «Школи борщівської народної сорочки».
     
Михайло Тимошик, депутат обласної ради, кандидат економічних наук, просвітянин, краєзнавець, фалерист, вітаючи учасників заходу, відмітив, що борщівська сорочка, як візитівка краю, стала спадком, впізнаваним у всьому світі, яку майстрині бережуть і примножують, а в День Конституції традиції у вишитті – це як символ самобутності і нескореності.
Патріотично-мистецька імпреза зібрала широку аудиторію тернополян та гостей нашого міста. Привітати з подвійним святом учасників імпрези приїхала голова Громадської організації «Дрогобицька школа вишивки імені Мирослави Кот», членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України Даніела Іванюш. Вітання з відкриттям виставки від колег з Рівненського обласного центру народної творчості привезла Юля Гончарук, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Заслужений діяч мистецтв України, голова Тернопільського землятства у Києві Валерій Бачинський звернувся до поціновувачів традицій і подякував за розвиток культурних надбань краю. Щиро раділа творчому зібранню Віра Матковська, власниця приватної колекції традиційного українського вбрання кінця ХІХ-ХХ ст. Борщівського району Тернопільської області.
На виставці представлені роботи (художня вишивка, намиста, ляльки, декоративний розпис) 22-х майстринь, багато з яких є членами Національної спілки майстрів народної творчості. Про досягнення та професіоналізм мисткинь розповіла Вікторія Кривоніс як голова Громадської організації «Школа борщівської народної сорочки». А співзасновниця школи, громадська діячка, бізнес-тренерка, психологиня Лариса Овчарук розважила аудиторію грою-вікториною. Найкращі знавці 6-річної діяльності організації були нагороджені приємними подарунками.
Національне свято було наповнене патріотизмом та піснею. Музичний супровід звучав від чоловічого вокального квартету «Акорд» Тернопільської обласної філармонії (у складі: В. Футорського, В. Гапія, Я. Якимчука, А. Драгомирецького).
За участь у патріотично-мистецькій імпрезі «Живи та міцній, наша рідна державо!», за вагомий внесок у розвиток вікових традицій українського народу директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський вручив подяки майстриням.
Програму, яка торкнулась і історії свята, і принципів побудови Основного Закону України, і тривожного сьогодення: про 490-й день спротиву російській агресії, що зневажає юридичні норми, міжнародне право, вели талановиті музейниці – Галина Гнатишин, старша наукова співробітниця та Галина Завіша, завідувач сектора зберігання відділу фондів.
Дякуємо Збройним Силам України, що мужньо захищають наші конституційні цінності!
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художньо-рекламного відділу ТОКМ
   

Попередній запис

Рекомендуємо

ЗУПА, ЛАЗАНКА, МАРМОЛЯДА, КЛЮСКИ, пляцки, риж, КАЛЯФІОР, легуміна, ЦИНАМОН та багато інших чудернацьких слів можна знайти у надзвичайно цікавій книзі ...

До Всесвітнього дня пошти

    ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШТИ – це одне зі свят, яке засноване з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Рішення про його заснування прийняте ...

Перші Чернихівські науково-краєзнавчі читання

28 вересня 2016 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулися Перші Чернихівські науково-краєзнавчі читання, присвячені  80-річчю від дня ...