Главная / Виставки / Виставка «Метр журналістики»

Виставка «Метр журналістики»

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї експонується , приурочена 85-річчю від дня народження 📖📚 Володимира Сушкевича.
Володимир Сушкевич − педагог, письменник, заслужений журналіст України (1998), лауреат премії Національної спілки журналістів України «Золоте перо» (1999).
Народився 8 червня 1939 року в Тернополі. Закінчив філологічний факультет Дніпропетровського університету. Працював на підприємствах Тернополя, вчителював у Бережанах та Зборівському районі. Працював у секретаріаті газети «Вільне життя» (1967). Того ж року переїхав у Кривий Ріг для роботи у газеті «Червоний гірник» (1967−1986).
Згодом повернувся у Тернопіль, працював у відділі культури «Вільного життя», а потім у газеті «Свобода», з 1998 – знову трудився у «Вільному житті».
✍️ «Усе моє життя – це Тернопіль», − так з любов’ю до рідного міста висловився в одному з інтерв’ю Володимир Сушкевич. І це так.
Головна тема його творчості – давній та сучасний Тернопіль і його мешканці. Відома тернопільська журналістка Галина Садовська у статті, присвяченій Володимиру Сушкевичу, так характеризує професіоналізм колеги:
✍️ «Вищий клас у журналістиці – якщо газетяр має свою тему, заглиблюється в неї, пише гарною соковитою мовою, чує слово, має свій стиль, манеру письма. У Володимира Леоновича все це є. А ще – ніхто з тернопільських журналістів не використовує так майстерно місцеву говірку, мову, якою говорили мешканці його вулиці Доли».
Працюючи в газетах «Вільне життя» та «Свобода», Володимир Сушкевич запровадив на сторінках часописів цікаві рубрики:
🔹«Кухня пана Юзека»,
🔹«Зірки далекі і близькі» – спогади про відомих артистів театру і кіно,
🔹 «Бамбетель».
Весело і дотепно написані його 🔹«Репортерські стежки», де автор виступає в різноманітних, часто комічних ролях.
2008 року вийшла друком книга В. Сушкевича «Листи до друга». Цей друг, за словами самого автора, – це збірний образ кількох його однокласників, розкиданих по світу. Письменник через роки і віддалі розповідає про місто їхнього дитинства. «Листи» читаються з великою насолодою, з них пізнаємо рідний Тернопіль, відкриваємо для себе багато цікавого і незнаного.
Володимир Сушкевич відійшов у вічність 12 лютого 2011 року у Тернополі, де й похований.
Пам’ятаючи вислів талановитого журналіста:
«Читачу, люби мій Тернопіль так, як любив його я», нам треба шанувати і любити свою рідну землю, вчити і осмислювати її історію. Ця любов допоможе нам пережити важкі часи, подолати всі труднощі і незгоди, усвідомити минуле і зазирнути у майбутнє.
Наталя Бородай, науковий співробітник методичного відділу ТОКМ

Рекомендуємо

Відкриття виставки “Полк АЗОВ – ЯНГОЛИ Маріуполя”

10 років в нашій державі триває війна росії проти України. І Вже 712 днів минуло з того дня, коли вся Україна прокинулася від вибухів та звуків реактивних ...

Фотовиставка “Аби ДобраНіч”

Запрошуємо усіх на вражаючу фотовиставку “Аби ДобраНіч”, на якій ви матимете можливість побачити унікальні світлини, зроблені тернопільським ...

Виставка “Вистояли на Майдані – переможемо у війні”

20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під ...