Главная / Зустрічі / Презентація етнографічного альбому «Нетлінні» авторства Лесі Воронюк та Володимира Щибрі

Презентація етнографічного альбому «Нетлінні» авторства Лесі Воронюк та Володимира Щибрі

Вплетені в українську вишиванку поміж барвистих взорів 🔹блакитно-жовті🔸 стібки. То дрібними квітами, то впевненими стягами вони красуються на сорочках і рушниках, як підтвердження безстрашної, невмирущої любові до Батьківщини💛🩵.
📖 Етнографічний альбом «Нетлінні» авторства 🔸 Лесі Воронюк та 🔹Володимира Щибрі презентували сьогодні у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.
👉 Письменниця розповіла про довгий шлях, пройдений аби вперше зібрати в одній книзі традиційне українське вбрання з елементами державності та їх мотивами. Як зазначила пані Леся, щоб відшукати хоча б частину вишиваного скарбу, було відвідано близько 10 областей, проведено велику роботу з численними музейними фондами, приватними колекціями, в результаті чого було сфотографовано і відібрано ☝️200 експонатів – живих свідчень великої боротьби нашого народу за національну ідентичність.
Шановане товариство з неприхованим захопленням та щирою радістю було слухачем історії «від ідеї до книжки». Кожна майстриня з цікавістю розглядала вишиті елементи і намагалась відшукати щось для себе близьке, аби продовжити у своїх роботах ті давні сміливі мотиви.
Багато гостей вітало Лесю Воронюк із «народженням» «Нетлінних». Депутатка Тернопільської обласної ради 🔸Ірина Шумада подякувала письменниці і журналістці за фундаментальну працю, що стала вагомим внеском у розширення знань про українську вишиванку як символа прагнення до державності. Також, користуючись нагодою, врочисто передала букет квітів від сержанта 10-ї штурмової бригади Збройних сил України Степана Барни.
Висловлювали свою вдячність також 🔹Вікторія Кривоніс – голова громадської організації «Школа борщівської народної сорочки», депутатка Тернопільської обласної ради; 🔸Ірина Демкура – бізнес-менторка, засновниця громадської організації «Ділові Українські Жінки в Тернопільській області»; 🔹Оксана Муравльова – голова громадської організації «Донецький обласний відділ союзу українок», координатор громадської організації «Український розмовний клуб «Файно».
Майстриня народної творчості, колекціонерка народного одягу 🔸 Уляна Перхалюк доповнила творчу зустріч тематичною піснею про рушник «Рідна мати моя», зворушивши тендітні струни душ. І кожен, наповнений знайомою мелодією, поринув у власні спомини та задуми. Опісля запросили до слова завідувачку сектора відділу збереження відділу фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею 🔹Галину Завішу, що наочно продемонструвала гостям експонати, які ввійшли до етнографічного альбому «Нетлінні».
На заверешення Лесі Воронюк висловили свою вдячність від Тернопільського обласного краєзнавчого музею заступниця директора з наукової роботи 🔸Наталія Чеканова та головний зберігач фондів 🔹Ірина Ленчук.
Після офіційної частини сповнене вражень товариство мистецтва продовжило гомінке обговорення, адже культурна спадщина – це те підґрунтя, на якому стоїть наша нація і, відчуваючи міцну опору, впевнено крокує далі.
Наталя Касьян, художниця художньо-рекламного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

ФОТОГРАФІЯ – історія, яку неможливо передати словами

  Як багато неймовірних речей людина бачить за своє життя, та не все, на жаль, залишається в пам’яті. Людство зробило великий крок у технічному ...

Трагічна історія книги. “Кобзар” Тараса Шевченка 1927 року

До Дня перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі “Кобзар” – книга, яка є у кожній українській хаті, яку багато хто знає ...

Слідами Великого Каменяра

Коли шукаємо в нашій історії конкретні й повчальні дороговкази, які вказували б правильний і праведний шлях для українців сьогоднішніх, найчастіше ...