Главная / Виставки / Тернопільському культурно-просвітницькому товариству «Вертеп» - 35

Тернопільському культурно-просвітницькому товариству «Вертеп» – 35

Цього року Тернопільське культурно-просвітницьке товариство «Вертеп» відзначило тридцяти п’ятирічний ювілей від початку діяльності. З цієї нагоди у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї представлена виставка фондових матеріалів «За Різдвяною зорею».
Як усе почалося?..
Бажання відтворити в Тернополі різдвяне дійство було спільним бажанням друзів – Василя Когута та Романа Олещука. Знайшовши підтримку студентів Тернопільського педагогічного інституту (нині ТНПУ імені Володимира Гнатюка), робота закипіла: склали сценарій, провели репетиції; і вже другого січня 1989 року в актову залу педагогічного інституту завітав справжній вертеп. Глядачі споглядали різдвяну містерію зі сльозами на очах. А невдовзі студенти зважилися на ще сміливіший вчинок – показали історію народження Спасителя у самісінькому центрі міста. Така робота згуртувала ініціативну молодь, об’єднала в спільних поглядах.
Відтак 23 лютого в Тернополі народилося нове культурно-просвітницьке товариство «Вертеп». Його учасники знали: треба робити все, аби відродити народну творчість, звичаї, святкові обряди. Українці мають знати наскільки сильна, мудра та багата їхня нація.
Але слід сказати, що учасники майбутнього вертепу одразу зіткнулися з опором влади – це було справжнім викликом радянській системі. Вона протидіяла задуму, бо йшлося про дійство з церковним елементом і масову акцію водночас. Але тернополян уже було не спинити.
Відтоді вертепівці організовували багато різноманітних заходів: святкування 175-ї річниці від дня народження поета Т. Г. Шевченка, водили гаївки у парку «Сопільче», відтворювали весільні обряди, купальські забави (свято Івана Купала), зініціювали панахиду на могилі січових стрільців тощо.
Діяльність «Вертепу» ставала щораз активнішою, набирала нових обертів. З кожним роком до товариства приєднувалося все більше юнаків та дівчат. Звісно, аби роздобути старовинні пісні, дізнатися призабуті звичаї молоді, доводилося багато читати, розпитувати старших, збирати втрачені знання по крупинці. Задля порятунку народної спадщини вертепівці організовували фольклорно-етнографічні виїзди та експедиції пам’яті військових героїв. Видали чимало збірок фольклору.
На виставці представлені фотографії з фольклорного свята «Гаївки», проведення свята Івана Купала, святкування Шевченківських днів. Цікавими і неповторними є авторські листівки-батики на різноманітну тематику. Заслуговують уваги і книжечки, зокрема «Літопис товариства «Вертеп», матеріали науково-практичної конференції «Духовні скарби українського народу в житті молоді» тощо.
Оксана Гулик, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Надійний атрибут незалежності…

Упродовж останніх днів у музеї, зокрема, та в Тернополі загалом вперше експонується банерна виставка Українського інституту національної пам’яті ...

Штрихи до історії музею. 40-ві роки (продовження)

Розруха воєнного часу, насильна більшовизація, цензура, репресії… Чи витримав музей випробування часом? Отже, 1940-ві роки. Навесні 1944 року, під час боїв ...

ПАЛЯНИЦЯ – символ гостинності

Жнива в Україні 2022 року особливі. Від них залежить продовольча безпека нашої держави. В умовах, коли росія викрадає українське зерно, палить ...