Главная / Наші публікації / Третій Надзвичайний Великий Збір Організації Українських Націоналістів

Третій Надзвичайний Великий Збір Організації Українських Націоналістів

80 років тому, 21–25 серпня 1943 року, на хуторі Веснівка поблизу с. Золота Слобода на Козівщині був проведений Третій Надзвичайний Великий Збір Організації Українських Націоналістів.
Проходив він на обійсті Григорія та Миколи Микитівих. Участь в ньому взяли 27 делегатів. Серед них такі видатні особистості українського визвольного руху: Роман Шухевич, Микола Арсенич, Василь Кук, Яків Бусел, Василь Сидор, Микола Лебедь, Іван Гриньох та інші. Головою президії Збору був обраний Ростислав Волошин.
Під час проведення Збору було реорганізовано структуру Проводу ОУН, створено Бюро Проводу, головою якого обрано Романа Шухевича, а його заступниками Дмитра Маївського та Ростислава Волошина.
В ході Збору було прийнято рішення про розгортання, збільшення чисельності Української Повстанської Армії та початок активної боротьби проти німецько-нацистського та московсько-комуністичного окупаційних режимів.
Також під час Збору було взято напрямок на демократизацію ідеології ОУН та наближення її засад до соціальних та економічних потреб Наддніпрянської України.
Постанови прийняті на Третьому Надзвичайному Великому Зборі ОУН мали великий вплив на подальший перебіг національно-визвольної боротьби українського народу.
З нагоди цієї знаменної дати у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку, де представлені оригінальні матеріали з фондів музею, присвячені цій події.
Зокрема, особливу увагу привертає книга – «ОУН в світлі постанов Великих Зборів, Конференцій та інших документів з боротьби 1929–1955 рр.», видана Закордонними частинами ОУН в 1955 році у серії «Бібліотека Українського Підпільника», число1.
У даному збірнику документів, який вийшов у світ в часі, коли на українських землях тривала визвольна боротьба Збройного Підпілля, опубліковано Постанови Третього Надзвичайного Великого Збору ОУН, що проходив на Тернопільщині.
Також на виставці представлений пам’ятний конверт, який випущений у 2013 році з нагоди 70-ї річниці проведення Збору. Конверт має оригінальне художнє оформлення. В основі його лицевої сторони – репродукція графіки відомого повстанського митця Ніла Хасевича із серії «Волинь у боротьбі». Також на лицевій стороні у нижньому лівому куті – герб ОУН(б), а по центрі – відбиток штемпеля спец погашення, присвяченого цій даті. На звороті конверта – репродукція світлини 1990 року, родини Микитівих біля рідного обійстя, у якому проходив Третій Надзвичайний Великий Збір. Виданий конверт за ініціативи директора Денисівського краєзнавчого музею Богдана Савака. Художнє оформлення виконав Андрій Пилюха.
Володимир Пукач, завідувач відділу нової та новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища

Чого хвилюються народи І люди замишляють зло? Хто їм сказав: «Вінець природи»? Хіба для них її чоло? Ліна Костенко 6 листопада – Міжнародний день ...

Виставка “Всесвітній день захисту тварин”

По всьому світу товариства захисту тварин організовують різні заходи та акції, щоб звернути увагу людей на актуальні проблеми тваринного світу і ...

Обіймало сонце…

Сонячна обідня пора 13 березня «презентувала» в музеї першу віршовану збірку Яни Корольової «В обіймах сонця». Молитвою та пастирським благословінням ...