Главная / Зустрічі / Дарунок у фондову збірку музею УНІКАЛЬНОЇ КОЛЕКЦІЇ ЛИСТІВОК

Дарунок у фондову збірку музею УНІКАЛЬНОЇ КОЛЕКЦІЇ ЛИСТІВОК

У Тернопільський обласний краєзнавчий музей завітала шанована краянка, відома громадська та культурно-освітня діячка, заслужений працівник культури України СВЯТОСЛАВА ГОЙ-СТРОМ (ЯЩЕНКО).

Закохана в український всесвіт із проникливою душею, із міцним зв’язком до рідної землі ділилась авторка зустрічі життєвим досвідом та біографічними спогадами. Життєва дорога розпочалася на Підгаєччині (с. Михайлівка). Вищу освіту (філологія) здобула в Івано-Франківському педагогічному інституті (нині Прикарпатський національний університет). Працювала педагогом, відповідальним секретарем Тернопільської обласної організації Товариства любителів книги (1980–1987), заступником голови обласного відділення Українського фонду культури (1987), провідним спеціалістом управління у справах релігії Тернопільської обласної державної адміністрації (1998–2001). Співініціатор відродження народних традицій та святкувань у роки радянської влади, збору коштів на пам’ятник Івану Франку в Тернополі, була залучена до багато інших ідейно-патріотичних справ.

У 2001 році покинула рідне Тернопілля – виїхала до США. І вже на іншому континенті продовжує нести свою місію – впроваджувати українство, представниця у діаспорі Українського фонду культури, але про батьківщину не забуває.

Присутність п. Святослави принесла музейникам справжнє свято. Зустріч подарувала теплу розмову та особисті роздуми… А великим внеском для збереження історичної пам’яті став дарунок у фондову збірку Тернопільського обласного краєзнавчого музею УНІКАЛЬНОЇ КОЛЕКЦІЇ РІЗДВЯНО-ВЕЛИКОДНІХ ЛИСТІВОК, на яких висвітлена національно-визвольна боротьба в Україні 1940–1950-х років. Філокартична колекція належала Петру Наконечному із США (уродженцю с. Раковець Підгаєцького повіту 16.09.1927 р., пластун, вояк американської армії, брав участь у боях проти пн. Кореї). Друковане зібрання має ще і мистецьку вартість. На листівках використано авторські роботи художників Я. Гніздовського, П. Обаля, М. Мороза, П. Андрусіва, І. Кучмака, Л. Костюшка, Е. Козака, М. Томенко та інших. Видавалась друкована продукція з кінця 1940-х до початку 1990-х рр. у видавництвах: ЗЧ ОУН, ЗП УГВР, Братство вояків УПА, КК СУМ у Великій Британії, в Канаді, «Молоде життя» (Пласт), «Українське мистецтво». Для музейників це є величезний пласт досліджень як історичних, так і мистецьких.

Святослава Гой-Стром зберегла цю сокровенну колекцію після смерті земляка-українця і привезла її в Україну. Напрочуд приємно, що Тернопільський обласний краєзнавчий музей став найдостойнішим хранителем для цих унікальних історичних свідчень.

Директор музею Ярема Шатарський подякував п. Святославі за плідну співпрацю із музейниками, з якими їй завжди легко творити культурно-мистецьке життя нашого краю, а також за цінний дарунок, що збагатить фондову збірку.

Для майбутнього збережемо правду української історії.

Оленка Крупніцька, старший науковий співробітник художньо-рекрамного відділу ТОКМ

Рекомендуємо

Історичні поштові марки на тему розв’язаної Росією війни проти України – вже у фондовій збірці музею

Історичні поштові марки на тему розв’язаної Росією війни проти України – вже у фондовій збірці Тернопільського обласного краєзнавчого музею.   ...

Передової штрих малярський…

Після виставки «у нас» мистецьких робіт майстрів народних художніх промислів – «Зимове різнобарв’я», художниця Світлана Луців (Логуш) подарувала на ...

У музеї відбувся духовно-просвітницький форум

5 квітня 2024 року в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбувся духовно-просвітницький форум «Бути собою – це єдиний гідний шлях!» з нагоди ...