Главная / Колекції музею / Величальна пісня природі у натюрмортах тернопільських митців

Величальна пісня природі у натюрмортах тернопільських митців

На землі є ✨ люди, які природою наділені мистецьким талантом, адже вони виписують натюрморти 🖼️ як поєднання кольорів та їхніх відтінків з романтичним відчуттям і тонким спостереженням природи.
🎨 Натюрморти із художньої збірки Тернопільський обласний краєзнавчий музей вражають яскравою самобутністю, поетичністю, гармонією кольорів та національним колоритом.
Ці мистецькі твори наповнені ✨ сонцем і світлом ✨. На полотнах буйно квітнуть ромашки і маки, волошки і петрові батоги, сокирки та айстри. Це справжнє царство барв Григорія Ісака, Володимира Стадничука, Ярослава Бурди, Богдана Ткачика.
 
 
🪻Картина художниці Наталі Басараб «Суниці на лаві» передає все до найдрібніших деталей, справжнє враження живого, до якого можна доторкнутися.
🌷 Цікавий задум у картині Михайла Яремківа «Вітер». Затріпотіли від лагідного подиху теплого вітру квіти, оповиті прозорим, ніжним серпанком ранішнього туману… Полотно пронизане відчуттям вологості і свіжості…
🌻 Символом добробуту і краси селянського життя є «Сільський натюрморт» Світлани Нечай-Сороки та «Недільний ранок» Галини Денеги, де виринають в пам’яті спогади про дитинство, ранішнє свіже молоко, яблука, визбирані в саду.
🥀 Витонченість за кольором, барвистий світ розкішного куща бузку передав на полотні Іван Хворостецький. Романтичне відчуття природи, її казкове плетиво лісових квітів властиве живопису Володимира Грігеля.
 
 
🌾 Наповнені світлом, сонцем, прохолодою поля і лісу квіти художника Григорія Ісака.
🪻Дивує гармонія барв, простота і довершеність композиції Ольги Марищак-Кендел на картині «Соняшник». Запалений і напоєний сонцем соняшник-це символ нашого постійного зачудування навколишнім світом, де навіть в повітрі є золотисті відтінки традиційного красеня наших городів і степових ланів.
🌹 Переконливо тонко вимальовується чарівність букету в Андрія Петрика на картині «Рожеві квіти». Так відчувати і так любовно передавати кольористику живої природи могла лише добра і щедра людина.
🌻 «Польові квіти» Олега Курдибахи – це мелодія виконання потайних мотивів природи. В них – світлий ліризм, що приносить велику естетичну насолоду.
Усі натюрморти різноманітні за колоритом, композицією, психологічним змістом. Вони вражають мистецькою виразністю, авторською самобутністю тернопільських митців.
Ірина Ленчук, головний зберігач фондів ТОКМ
 

Рекомендуємо

Тарас Шевченко – великий син українського народу

Тарас Шевченко – великий син українського народу, гордість і слава України. Людина-митець, людина-талант, людина-геній. Він любив свою землю, мріяв про її ...

Виставка «Величність слова – з Молоткова…» (з нагоди 70-ліття Богдана Мельничука)

У вінок славня з нагоди 70-ліття відомого словотворця Богдана Мельничука вплетено виставку фондових матеріалів Тернопільського обласного краєзнавчого музею ...

З Днем Незалежності, моя Україно!

🩵💛 З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ! Миру та процвітання рідній країні! Віримо в нашу перемогу, в найсильніших її воїнів, в правду та справедливість. Неодмінно ...