Главная / Виставки / Фотодокументальна виставка "Згадай МАЙДАН"

Фотодокументальна виставка “Згадай МАЙДАН”

20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності взимку 2013-2014 рр.
Пам’ятний день встановлений указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості українців, які мужньо відстоювали єдність, незалежність і майбутнє України. Акція протесту тривала три місяці. Початковою причиною була відмова керівництва країни від євроінтеграції.
Саме в цей день, 20 лютого 2014 р., під час протистояння між українським народом і тодішнім режимом Януковича найбільше загинуло активістів Майдану.
Україна втратила 106 учасників Євромайдану. Героїв назвали «Сотнею Небесних ангелів», котрі стали символом революції.
В ті дні героїчної боротьби віддали своє життя молоді люди з Тернопільщини. Пам’ятаємо їхні імена і віддаємо глибоку шану загиблим.
▪️ Костенко Ігор – 22 роки. Студент Львівського університету, 5 курс. Загинув від кульового поранення 20 лютого 2014 р. в районі Жовтневого Палацу.
▪️ Мойсей Василь – 22 роки, студент Луцького університету. Помер 20 лютого в лікарні від поранень на вулиці Інституцькій.
▪️ Войтович Назар – наймолодший учасник революції. Йому не було і 18-ти. Загинув від кулі снайпера вранці 20 лютого 2014 р.
▪️ Голоднюк Устим зі Збаража. Боєць 28 сотні самооборони Майдану. Помер від вогнепального поранення в голову 20 лютого.
▪️ Капінос Олександр з с. Дунаїв Кременецького району. 18 лютого був поранений під час сутичок на вулиці Грушевського і помер від ран у лікарні.
▪️ Слободян Тарас з Тернополя. Закатований «тітушками» Януковича.
▪️ Аксенин Василь – уродженець с. Литячи Заліщицького району. Підприємець, проживав в Чернівцях. Востаннє прибув на Майдан вранці 20 лютого і отримав вогнепальне поранення на вул. Інститутській. Помер 12 лютого 2014 р. в польській клініці м. Жешува.
Взимку 2014 р. об’єднання українців на Майдані відстояло свої права, свободи, цінності і не дало нашій державі звернути з цивілізованого, демократичного, європейського шляху розвитку.
Це дуже розлютило російського президента путіна, який 20 лютого анексував Крим, а пізніше в березні окупував Донбас.
В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто фотодокументальну виставку, присвячену цим трагічним подіям. Фотокадри, оригінальні речі, привезені учасниками Майдану, вражають і розкривають героїзм українців у цій боротьбі, а також засвідчують злочини тодішньої влади проти свого народу.
Запрошуємо небайдужих тернополян та гостей краю відвідати музей і вшанувати Героїв Майдану.
Низький уклін і світла пам’ять Героям України, Небесній Сотні.
Боженко Надія, старша наукова співробітниця відділу новітньої історії ТОКМ
 
Відео “Небесна сотня з Тернопільщини. Згадаймо усіх поіменно”
https://youtu.be/TmvT7A2aVM0 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Гостюють тіні суперечностей

Із 4 серпня 2015 року експонується виставка живопису івано франків ця Петра Грицюка «На гранях суперечностей». Фаховий юрист вільні хвилини «заповнює» ...

Виставка “Країна Героїв”

ДЕНЬ ГЕРОЇВ – це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу і незалежність України. Свято величі духу українських вояків за ...