Главная / Виставки / Виставка «Сяйво ялинкових прикрас»

Виставка «Сяйво ялинкових прикрас»

  • Незабаром новорічне свято, яке сповнене таємничості, трепетного очікування чогось невідомого у наступному році.

Головним атрибутом цього дійства є ялинка, прикрашена яскравими іграшками. Вважалося, що це дерево наділене добрими силами і символізувало життя і нове відродження.

Його розвішували прикрасами, перші з яких робили із соломи, скалок, кольорових стрічок, паперу, картону, фольги, пізніше – солодощами, яблуками, горіхами.

Сьогодні їх виготовляють з найрізноманітніших матеріалів – скла, картону, пластмаси, вати, дерева, тощо. Зараз популярною тенденцією є вироби хенд-мейду (ручної роботи), що відзначаються своєю оригінальністю та використанням натуральних матеріалів.

Виставка «Сяйво ялинкових прикрас» створена з фондової колекції музею. На ній представлено понад 150 експонатів. Відвідувачі мають можливість ознайомитися з ялинковими прикрасами, виготовлених на Теребовлянській фабриці в 1970-80-х рр. У свій час вона входила в трійку найбільших виробників іграшок!

Серед прикрас – скляні кульки пофарбовані у різні кольори, (подекуди оздоблені орнаментами), бурульки, дзвіночки, грибочки, шишки, верхівки, «прожектори» (у формі видовженої кульки із вм’ятиною в центрі).

Привертають увагу комплекти: «Зимонька», «Дитячий» (казкові персонажі), «Ромашка», «Сніжинки», скляна корона снігурки та намисто (у вигляді трубок та кольорових кульок, нанизаних на дротяний каркас і нитки).

Особливу цікавість викликають сучасні іграшки (2002 р.): з малюнком у вигляді абстрактної рослинної композиції, що віддає різні блакитні відтінки, із зображенням на зимову тематику, золотистих сніжинок, листків, квітів. У них відчувається зв’язок з народним мистецтвом, українською культурою та «європейською» якістю!

Доповнюють виставку фото 1984 року з цеху, де працівниці фабрики зосереджено працюють над обслуговуванням технологічної лінії по виготовленню гірлянд з лавсанової плівки, а також зображено процес фарбування скляних ялинкових прикрас та упакування їх в картонні коробки. Робота в цеху надзвичайно клопітка і вимагає певних творчих здібностей. Кожну прикрасу виготовляють вручну – від видування скляної кулі до розпису та оздоблення. Майстрині руками вимальовують кожну деталь!

На цій виставці кожен може знайти свою улюблену в дитинстві іграшку і поринути в спогади минулого, де так затишно й приємно… коли збуваються мрії у Новорічну ніч!

     Лисак Ірина, старша наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи. 

Рекомендуємо

Тарифи

Шановні відвідувачі, повідомляємо вам про оновлення у наших музейних тарифах. З 12 червня цього року вартість вхідних квитків збільшується. Це рішення ...

Виставка «11 січня – День заповідників та національних парків»

11 січня – День заповідників та національних парків. Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем ...

90 років з дня народження Івана Мердака

26 листопада виповнилося 90 років з дня народження Івана Мердака – талановитого уродженеця Лемківщини, який більшу частину свого життя проживав і творив на ...