Главная / Виставки / Виставка "Вогненні будні чужої війни"

Виставка “Вогненні будні чужої війни”

15 лютого 2024 року минає 35 річниця початку виведення радянського військового контингенту з Афганістану. Завершилася десятилітня війна Радянського Союзу в Афганістані (1979 – 1989).

В експозиції відділу нової і новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею вагоме місце відведене тематиці цієї війни. Створений окремий меморіально-експозиційний комплекс, присвячений нашим землякам, що пройшли тяжкими кривавими дорогами цієї страшної і чужої для нашого народу війни. Наших краян, які брали участь у бойових діях, було майже дві тисячі. 48 з них загинуло на афганській землі. Їх по праву ми вважаємо героями. Портрети загиблих розміщені на пам’ятних стендах в експозиції. Десятки учасників війни повернулися додому інвалідами.

Експозиційний комплекс вдало доповнює художня діорама, яка відображає епізод одного з боїв.
В незалежній Україні колишні учасники афганської війни зайняли чітку патріотичну позицію. Колишні «афганці» беруть активну участь у російсько-українській війні, захищаючи незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

До 35-ї річниці початку виведення радянських військ з Афганістану в експозиції підготовлено виставку з фондових збірок музею, яка має назву: «Вогненні будні чужої війни».

На ній представлені, в основному, унікальні фотоматеріали про суворі військові будні на афганській землі, які передали наші краяни, а також експонуються нові видання про трагізм тієї війни та героїзм і мужність її учасників.

Наша експозиція і виставка є даниною шани й пам’яті всім тим українцям, які брали участь у військових конфліктах за межами нашої держави.
Просимо всіх небайдужих відвідати музей і оглянути експозицію та виставку.

Любов Катеринюк, завідувачка сектора нової та новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Паперова дивовижа Галини Дудар

Опісля проекспонування персональної виставки «Мій дивовижний витинанковий світ» Галина Дудар (Тернопіль) подарувала музеєві 5 автентично-неповторних робіт.

Дивовижний світ печер…

4 серпня світ відзначає День спелеолога. Професійне свято тих, хто значну частину свого життя проводять під землею, здійснюючи комплексні дослідження ...

Виставка вишитих рушників «Навіки сплелося червоне і чорне – мого народу радість і журба»

Вишиті рушники — це пісні на полотні, які з сивої давнини з полотна на полотно переносили жіночі руки, щоразу додаючи до них щось своє, збагачуючи їх ...