Главная / Виставки / Виставка "Вогненні будні чужої війни"

Виставка “Вогненні будні чужої війни”

15 лютого 2024 року минає 35 річниця початку виведення радянського військового контингенту з Афганістану. Завершилася десятилітня війна Радянського Союзу в Афганістані (1979 – 1989).

В експозиції відділу нової і новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею вагоме місце відведене тематиці цієї війни. Створений окремий меморіально-експозиційний комплекс, присвячений нашим землякам, що пройшли тяжкими кривавими дорогами цієї страшної і чужої для нашого народу війни. Наших краян, які брали участь у бойових діях, було майже дві тисячі. 48 з них загинуло на афганській землі. Їх по праву ми вважаємо героями. Портрети загиблих розміщені на пам’ятних стендах в експозиції. Десятки учасників війни повернулися додому інвалідами.

Експозиційний комплекс вдало доповнює художня діорама, яка відображає епізод одного з боїв.
В незалежній Україні колишні учасники афганської війни зайняли чітку патріотичну позицію. Колишні «афганці» беруть активну участь у російсько-українській війні, захищаючи незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

До 35-ї річниці початку виведення радянських військ з Афганістану в експозиції підготовлено виставку з фондових збірок музею, яка має назву: «Вогненні будні чужої війни».

На ній представлені, в основному, унікальні фотоматеріали про суворі військові будні на афганській землі, які передали наші краяни, а також експонуються нові видання про трагізм тієї війни та героїзм і мужність її учасників.

Наша експозиція і виставка є даниною шани й пам’яті всім тим українцям, які брали участь у військових конфліктах за межами нашої держави.
Просимо всіх небайдужих відвідати музей і оглянути експозицію та виставку.

Любов Катеринюк, завідувачка сектора нової та новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Міжнародна делегація у музеї

Тернопільський обласний краєзнавчий музей щиро приймав високоповажних гостей – міжнародну делегацію з Швеції, Німеччини, Польщі, Естонії, що перебувала із ...

Правомочність права!..

29 червня 2021 р. проведено науково-краєзнавчі читання «Правові традиції громадянського суспільства» за участю Сніжани Дячук, членкині Національної ...

8 листопада – Собор архістратига Михаїла

8 листопада – Собор архістратига Михаїла. Це велике православне свято на честь усіх небесних ангелів та їхнього головнокомандувача архангела Михаїла. У ...