Главная / Зустрічі / "Збережемо навіки незалежну і єдину...". ЗАХІД до 31-ї РІЧНИЦІ Незалежності України

“Збережемо навіки незалежну і єдину…”. ЗАХІД до 31-ї РІЧНИЦІ Незалежності України

Вшанувати День Державного Прапора України і тридцять першу річницю Незалежності України Тернопільський обласний краєзнавчий музей гостинно запрошує усіх тернополян та гостей міста.
Адже цьогоріч свято Незалежності особливо патріотичне і зворушливе, оскільки повертає багатьох українців у свої витоки, аби зрозуміти ціну нашої державності.
Урочистості, що відбувались сьогодні, презентували відвідувачам музейний виставковий проект з відтворенням автентичної України у викликах сьогодення. Раритети музейної експозиції – це як живі свідки унікальності культурних традицій та історичної пам’яті, що торкаються душі кожного українця, як безцінний духовний спадок, за який віддають життя наші Захисники.
На виставковому проекті схрестились кольори-символи, якими писали минуле нашого народу… чорне і червоне…
Приурочено чотири тематичні локації:
• вражаюча виставка «Червоне – то любов, а чорне – то журба» репрезентує колекцію чорних вишиванок, які зазвичай затінялися яскравими та колоритними вишиваними сорочками. Та саме чорні сорочки несуть, окрім смутку та жалоби, ще життєву силу рідної землі з безліччю таємних знаків. Це екскурс в історію чорної вишиванки, у світ наших предків для переосмислення.
• «Навіки з’єдналось червоне і чорне – мого народу радість і журба» із проекту «Полотняний фольклор», що демонструє українські рушники з різних регіонів України та їхні традиційні взори.
• «Символ свободи і перемоги» (виставка до Дня державного прапора України).
• «Від війни до мистецтва» – мистецький проект з Харкова презентує колекцію арт-об’єктів військової тематики, що діє в рамках благадійного аукціону.
На урочистому відкритті трепетно звучав гімн України, пісня-реквієм загиблим героям України «Плине кача…» та духовний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» у виконанні академічного камерного хору «Бревіс» Тернопільської обласної філармонії (головний диригент – Святослав Дунець).
Вітальні слова звучали від:
Яреми Шатарського – директора Тернопільського обласного краєзнавчого музею;
Світлани Байталюк – директорки департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації;
Михайла Тимошика – депутата обласної ради, кандидата економічних наук, громадсько-політичного діяча;
Віктора Козерога – голови Тернопільської районної ради;
Олени Вовк – організаторки мистецького проекту «Від війни до мистецтва», харківської громадської активістки, волонтерки, керівниці ГО «Схід і Захід Разом», ВГО «Вірне Серце родин загиблих воїнів Захисників України».
Червоно-чорні кольори нашої історії пісенно озвучив соліст Тернопільської обласної філармонії, лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів Андрій Оленин («Два кольори», «Пісня про рушник»).
Український поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Степан Галябарда дарував свою творчість з любов’ю до України під час мистецької зустрічі у виставковій залі музею.
Поетично, патріотично і натхненно вели захід наукові працівники Тернопільського обласного краєзнавчого музею Галина Гнатишин й Галина Завіша.
А ще, музей влаштував під відкритим небом ярмаркове містечко майстрів народної творчості. Двадцять сім майстрів з усієї області презентували свої роботи. Тут можна було придбати їхні рукотвори і навіть спробувати себе у бажаному ремеслі.
Хочеться зазначити, що дрес-код не зазначався, але музейні відвідувачі вдягнули свої обереги – вишиванки, що додавало гордості і впевненості, що ми сильна нація і Свободу та Незалежність свою збережем! Бо Україна – понад усе!
З Днем Незалежності, омріяна, рідна Україно!
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця ТОКМ

Рекомендуємо

Виставка “Пласт – наша гордість і мрія, цвіт України й краса!”

Для проведення пластових ігор у відділі новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею розгорнуто виставку “Пласт – наша ...

Сумну звістку приніс полудень 21 серпня 2016 року – відійшла у вічність завідувачка відділу науково-просвітницької роботи, мистецтвознавець Віра Стецько.

Інклюзія

8 квітня 2021р. заступник директора з наукової роботи Наталія Чеканова взяла онлайн-участь у Всеукраїнській міждисциплінарній науково-практичній ...