Главная / Наші публікації / ДВА ПРОФЕСОРИ, ДВІ ДОЛІ 

ДВА ПРОФЕСОРИ, ДВІ ДОЛІ 

«Чи й нині мерехтять зірки
над хатою старою?..
Гей, краю мій, не знаєш ти,
як тужно за тобою!» Богдан Лепкий

…19 серпня 1902 року у селі Настасові Тернопільського повіту в багатодітній селянській родині народився майбутній професор, учений, географ, педагог, організатор освіти 🔹 Іван Тесля. Він закінчив Тернопільську українську гімназію, Львівську духовну семінарію та Львівський університет.

…1944 рік. Іван Тесля був змушений емігрувати в Німеччину, а згодом у Канаду. Життя на чужині було важким, заробляти доводилось фізичною працею (працював на фермі, на заводах, у шахті), проте весь вільний час він присвятив науці: досліджував історію поселення українців в Канаді, написав понад 50 наукових праць, підручники, географічні нариси Збаражчини, Зборівщини, Бойківщини, Стрийщини, десятки праць із метеорології, кліматології, геофізики, картографії. Писав з любов’ю до такої рідної і такої далекої України. Ось цитата з його книги “Наша Батьківщина”: “Важко знайти науку більш корисну і захоплюючу, ніж географія. Вона вчить нас про нашу прекрасну країну, розвиває любов до неї та її народу…” Він помер у 1996 році у місті Торонто.

Професор, доктор філософії Іван Якович Тесля був визначним українським вченим, знаним у наукових колах світу, проте на Тернопільщині мало хто знав і навіть чув це ім’я до кінця 90-х років…

Ім’я Іван Тесля повернув із забуття інший професор, кандидат геолого-мінералогічних наук, викладач ТНУ імені В. Гнатюка 🔹 Йосип Свинко. Його доля була не менш складною.

…Йосип Михайлович Свинко народився 2 жовтня 1934 року в селі Ямна Долішна поблизу Перемишля (тепер Польща).

…1945 рік. Під час примусового переселення через заметілі та мороз десятирічний Йосип, загорнутий з головою в ковдру, разом із родиною у промерзлому вантажному потязі прибув на Тернопільщину…

…1990-ті . Професор Й. Свинко, перший геолог і фундатор географічної науки на Тернопільщині, академік Української екологічної академії наук, невтомний природодослідник Тернопільської області та інших регіонів, ініціатор створення і легенда географічного факультету Тернопільського національного університету імені Володимира Гнатюка.

У його широкому спектрі наукових уподобань було також дослідження внеску західноукраїнських учених у розвиток різних галузей знань.

Саме професор Йосип Михайлович сконтактував з родиною Теслі, дослідив, зібрав матеріали.

Родина Теслі спочатку з недовірою поставилась до прохання пана Йосипа про передачу документів та ксерокопій матеріалів про нашого земляка на Тернопілля. Може, подумали про чиїсь корисні мотиви. Та як же вони були приємно здивовані, зворушені, побачивши на власні очі, яке гідне пошанування Івана Теслі було організовано на Батьківщині їхнього батька: наукова конференція, відкриття пам’ятника професорові І. Теслі, тощо. Усе це стало можливим за ініціативи та клопотання професора Й. Свинка.

 До 120-ї річниці від дня народження нашого славетного земляка в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї функціонує виставка “Іван Тесля – відомий природодослідник”.

 Два професори, дві долі… Вони не шукали слави для себе. Вони працювали для Батьківщини. Такі люди – гордість Тернопільщини.

Старший науковий співробітник Тернопільського обласного краєзнавчого музею Людмила Бочарова

Рекомендуємо

Діорама “Печера”

Відтворено одне з природних див нашого краю – частину печери Кришталевої з характерними формами рельєфу. Тернопільщина – край неперевершених гіпсових ...

16 лютого – День військового ЖУРНАЛІСТА України

ОСТАННІЙ РЕПОРТАЖ 16 лютого на державному рівні вшановують військових журналістів України. Цей День встановлено Указом Президента з 2018 року 16 лютого ...

Грамота, вручена о. Івану Лужецькому Патріархом Йосифом Сліпим – родинна реліквія

МЕШКАНКА ВЕЛИКИХ БІРОК ПЕРЕДАЛА ДО МУЗЕЮ РОДИННУ РЕЛІКВІЮ. Напередодні відзначення 130-ліття від народження Верховного Архиєпископа УГКЦ, кардинала і ...