Главная / Виставки / 90 років з дня народження Івана Мердака

90 років з дня народження Івана Мердака

26 листопада виповнилося 90 років з дня народження Івана Мердака – талановитого уродженеця Лемківщини, який більшу частину свого життя проживав і творив на Тернопільщині. Він був скульптором, різьбярем, також живописцем.
Іван Мердак завжди був і залишився сином Лемківщини, співцем її природи та звичаїв, яскравим представником традицій лемківської різьби. У нього була дивовижна уява і рідкісне відчуття дерева, яке оживало від легенького доторку Rізця майстра. Мав талант до тонкої спостережливості: побачивши у лісі деревину митець уже бачив закінчений образ. Побачити такі тонкощі в природі може лише людина глибокої і ніжної натури. В народних лемківських традиціях створено значну кількість творів: «Старий лемко», «Рідна оселя», «Лемківські вечорниці», «Лемкиня» та ін.
Іван Мердак був відданий мистецтву, в кожному творі автора вражає фантазія, багатство і розмаїття форм. У заслуженого майстра народної творчості України Івана Мердака немає слабших чи сильніших робіт – кожна хвилює і зворушує своєю неповторною витонченістю, кожен витвір є перлиною скульптури.
«Жертвоприношеnnя» – одна із таких скульптурних робіт митця. Вона представлена з фондової збірки на пам’ятній виставці «Скульптор, який відчував душу дерева» у Тернопільському обласному краєзнавчому музею. Робота виконана в техніці круглої різьби по дереву; тонована в болотяно-зелений колір. Скульптура зображає видовжену чоловічу постать в повний зріст у стилізованому давньоруському одязі. Голова злегка нахилена вперед, що робить його довге волосся та вуса більш акцентованими. Обличчя аскетичного типу з чітко окресленими вилицями. Погляд спрямований перед собою: оскільки він тримає в зігнутих на рівні грудей руках дар для богів – жертовnого барана. На бічній стороні основи вирізьблений рік створення скульптури та прізвище автора (підпис): «1992. І. Мердак».
Своє життя митець провів у царині тематичної, портретної і художньої пластики в дереві та станкової графіки.
На виставці представлено дві художні роботи митця.
Картина «Капличка». Зображено лісок в зимову пору року. Припорошені снігом дерева і кущі намальовані умовно: кольоровими плямами із схематично позначеними контурами гілок та стовбурів. На вершині пагорба через гілки дерев темніє силует старої каплиці з трьома хрестами.
Картина «Повернення на Україну». На картині праворуч зображена постать Т. Шевченка в темному довгому одязі, який розвиває сильний вітер. Тіло і голова постаті нахилені вперед, крок широкий, як в людини, яка просувається вперед, долаючи непогоду. На зустріч – чорні хмари, що вкрили небо, несуть темні потоки води і снігу. На лівому краю картини усі потоки зливаються в суцільну темряву. Т. Г. Шевченко, долаючи всі перешкоди, на схилі свого життя повертається на рідну землю. В лівому нижньому куті підпис автора – «І. Мердак».
Іван Мердак глибоко вживався зі своїми роботами. Якщо доводилось прощатися з улюбленим образом, то створював ще одну таку ж скульптуру. Тому його роботи можна побачити не тільки в музеях Києва, Тернополя, Переяслав-Хмельницького, чи у польському музеї Лемківської культури Зиндранова, а й у парках інших міст, де вони експонувались. Мистецтвом майстра захоплювалися в Сполучених Штатах Америки, Канаді, Австралії, Німеччині, Франції. Скульптури митця випромінюють духовне світло високого мистецтва.
Марія Луцька, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Сидонія Зелінська – автор експозиції відділу природи ТОКМ

Відзначаючи 110-ту річницю відкриття музею у Тернополі, пошановуємо пропам’ятною виставкою «В гармонії з природою» експозиціонера, краєзнавця – СИДОНІЮ ...

Шкільне життя Тернополя першої половини ХХ століття із старої фотографії

Дню знань присвячується… Пам’ятка про Шкільне життя Тернополя першої половини ХХ століття із старої фотографії ГІМНАЗІЯ українського ...

День українського добровольця – символ незборимості української нації

Щороку 14 березня в Україні відзначають День Українського Добровольця для вшанування пам’яті загиблих. Ця дата вибрана не випадково. Саме в цей день ...