Главная / Про нас / Краєзнавчий музей організував виставку нових надходжень до своїх фондів

Краєзнавчий музей організував виставку нових надходжень до своїх фондів

Нинішній рік для Тернопільського обласного краєзнавчого музею — ювілейний. У квітні цей культурно-освітній та науково-дослідний заклад святкуватиме 100-річчя від дня заснування. У своїх фондах він налічує 180 тисяч одиниць унікальних речей давнини та сучасності. Майже три тисячі розмаїтих раритетів поповнили його зібрання торік. Понад 200 нових оригінальних надходжень і становлять основу виставки, яку музейники безплатно представляють тернопільцям і гостям обласного центру січневої пори.

У виставкових вітринах краєзнавці зібрали скарби тисячоліть, а отже, різних епох і культур. Тамара Ковальчук, завідуюча музейним сектором археології, показує унікальну верхню спинку бронзової фібули, яку називають також пальчастою. Саме на Тернопіллі її пощастило знайти вперше, тож тепер є можливість будь-кому оглянути старовинну річ.

Із предметів прадавності, які теж відшукали у краї, експонують трипільський кам’яний розтирач, кістяний гарпун і крем’яний серп епохи бронзи, шпильку бронзову фракійського гальштату, чимало матеріалів черняхівської та празької культур, Київської Русі. Серед палеонтологічних знахідок — зуб акули, скам’янілі молюски.

Широко репрезентували й розмаїті документи, фотоматеріали. Гідне місце займають книжкові експонати: від стародруків, як-от Біблії, до видань сучасних тернопільських авторів або про славетних краян. Наприклад, поряд із книжкою «Орав свій переліг» лежать і диски із записами музики. З’ясувалося, що розповідають вони про відомого оперного співака, уродженця села Палашівка на Тернопіллі, Йосипа Гошуляка, який змушений був 1944 року залишити рідну землю й податися у далекі світи.

Етнографічний куток виставки також захоплює. Тернополянка Оксана Сеньків подарувала музеєві сторічний домотканий рушник, на якому переважають вишиті візерунки у синьо-жовтих барвах. Саме у такий спосіб галичани часто стверджували, що вони українці. А фармацевт з обласного центру Людмила Павлова виготовила ляльку-мотанку «Опілля». До її створення народна майстриня пі?дійшла із суто наукових позицій, опрацювавши чимало відповідної літератури.

Таких, як Людмила Павлова та Оксана Сеньків, музейники називають золотими людьми — за те, що вважають своїм моральним обов’язком розмаїті унікальні речі, предмети старовини, сімейні реліквії не продати на ринку, а передати на зберігання в музей, а отже, зробити надбанням української культури, історії, залишити для прийдешніх поколінь. Директор краєзнавчого музею Степан Костюк щиро їм дякує. Саме завдяки таким добрим та щедрим людям, а також працівникам цього закладу збільшується щороку кількість раритетів у музейних фондах і цікавішими стають експозиції.

Попередній запис

Виставка крашанок

Наступний запис

Тематика лекцій

Рекомендуємо

Нові надх

#нові_надходження_ТОКМ Фондова скарбниця Тернопільського обласного краєзнавчого музею поповнилася старовинними вишитими речами із села Сороцьке, що на ...

Виставка “Непохитний борець за Українську Державу”

19 січня минає 110 років від дня народження незламного борця за волю й добро України, політичного та військового діяча, голови Організації Українських ...

Хай збудуться молитви-мрії українців у символічну зустріч 2024 року

🌄 🏞️ 🌄 Мирне небо над головою, повернення живими і з перемогою воїнів-захисників ЗСУ 🩵💛, єдність народу 🤝 і щасливе майбутнє! Це зміст нашого життя ...