Главная / Наші публікації / 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України

28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України

🇺🇦 Символ відродження України, незламності духу нашої нації, свободи, соборності та самостійності… Освячений кров’ю героїв, які боролися і боряться за нашу державу… Наш рідний і успадкований народом ПРАПОР.

Згадка про яскраве полотнище з гармонійним поєднанням кольорів вселяє в серце кожного українця гордість за свою державу, почуття національної єдності та патріотизму. Це наш історичний дух, наша слава і велич нації!

  У результаті гострих дискусій постановою від 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України 

 «національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3». 

 

🏛️ Побувавши у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, уважні та допитливі відвідувачі мають можливість ознайомитись з державними символами нашої країни на різних етапах історичного шляху. 

Зокрема, музей володіє унікальною колекцією національних прапорів. Серед них — 

🇺🇦 синьо-жовті стяги, передані учасниками національно-визвольних рухів кінця 80-х початку 90-х рр. ХХ ст., 

🇺🇦 Помаранчевої революції, 

🇺🇦 Революції Гідності та 

🇺🇦 російсько-української війни. 

🇺🇦 Привертає увагу полотнище прапора, що є сегментом найдовшого прапора – рекордсмена України (завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м), зареєстрованого в Книзі рекордів України.

 Кожний з цих прапорів, що є лише частиною колекції, має свою особливу та цікаву історію. 

 То ж в цей день хочеться побажати мирного безхмарного неба простягнутого над золотим колоссям – символу достатку, плідної праці й омріяного щасливого майбутнього! Порозуміння і згуртованості нам, українцям! 

 Ірина Лисак, старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи.

 

 

Рекомендуємо

Виставка “ІСТОРИЧНИЙ КРОК ЄДНАННЯ І СОБОРНОСТІ”

 День 22 січня 1919 року в літописі української історії засяяв ще однією золотою сторінкою. 104 роки тому був прийнятий вікопомний документ – Акт ...

Мистецька виставка авторської ляльки «Князівни та княгині України»

7 березня 2024 року о 12.00 у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття мистецької виставки вузлової авторської ляльки «Князівни ...

ГРАНДІОЗНЕ СВЯТО «НІЧ У МУЗЕЇ» ВІДБУЛОСЬ У ТЕРНОПОЛІ

Напередодні Міжнародного дня музеїв, 17 травня 2017 року Тернопіль долучився до традиції світової акції «Ніч у музеї». На захід завітали тернополяни та ...