Главная / Виставки / Виставка "Країна Героїв"

Виставка “Країна Героїв”

🇺🇦 ДЕНЬ ГЕРОЇВ 🇺🇦 – це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу і незалежність України. Свято величі духу українських вояків за самостійну і соборну Україну, які стали символом незборимості української нації.
Присвячений День Героїв НАЙКРАЩИМ СИНАМ нашої Батьківщини – всім тим, хто віддав життя в боротьбі за рідну землю та її свободу. День пам’яті загиблих
🔹героїв-козаків,
🔹повстанців,
🔹січових стрільців,
🔹вояків армії УНР та УГА,
🔹бійців ОУН-УПА та
🔹тих, хто сьогодні захищає на передовій рідну Україну від російської орди.
☝️ Його початки сягають 1941 р., коли на Другому Великому Зборі ОУН на вшанування українських вояків було вирішено 23 травня відзначати як День Героїв. Чому в травні? Саме в травні загинули ідеологи українського націоналістичного руху: Микола Міхновський (3 травня 1924 р.), Симон Петлюра (25 травня 1926 р.), Євген Коновалець (23 травня 1938 р.).
Цей День особливо урочисто відзначався в Західній Україні і в діаспорі. Зараз він набув значного поширення по всій Україні. З 2014 р., коли розпочалася російська агресія, до списку Героїв відносять учасників Революції Гідності і українців, які здійснили подвиг в районі бойових дій на Донбасі. Дев’ять років триває страшна за наслідками війна. Покрили себе славою захисники Донецького аеропорту, бійці під Іловайськом, Дебальцевим. Це вони, воїни Збройних Сил України, не допустили проходження ворога вглиб країни.
24 лютого 2022 р. Росія розпочала повномасштабний напад на Україну. Такого звірства ще не бачив світ, а ще не бачив стійкості такої українців у цій війні. Йде героїчна боротьба за свободу, за життя, за Україну.
💛🩵 Мужність українських бійців вразила світ. У ці травневі дні ми згадуємо і вшановуємо пам’ять сьогоднішніх героїв, які героїчно боряться і гинуть в російсько-українській війні. Для нас – вони всі Герої.
Звання Героя України – державна нагорода України, найвищий ступінь відзнаки в Україні, що надається громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або видатного трудового досягнення.
За роки російсько-української війни це високе звання присвоєно сімом нашим краянам:
🔹Кульчицькому Сергію Петровичу (посмертно),
🔹Гарматію Володимиру Михайловичу (посмертно),
🔹Горайському Юрію Володимировичу (посмертно),
🔹Гурняку Віктору Петровичу (посмертно),
🔹Скакуну Віталію Володимировичу (посмертно),
🔹Корпану Олександру Богдановичу (посмертно),
🔹Дикуну Ігорю Володимировичу.
❗ Запрошуємо всіх відвідати виставку і вшанувати пам’ять наших Героїв.
🇺🇦 Честь і слава НЕЗЛАМНИМ ГЕРОЯМ, хто зупинив ворога, хто бореться і гине за свою землю, за майбутнє своїх дітей.
Вічна пам’ять і вічна слава Героям.
Надія Боженко, старший науковий співробітник відділу новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Мистецька імпреза «Краса творена серцем»

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва у залах Тернопільський обласний краєзнавчий музей відбулась мистецька ...

Вийшов ДРУКОМ збірник матеріалів науково-краєзнавчої конференції «Нескорена Армія незламного народу»

Ділимось приємним. Вийшов ДРУКОМ збірник матеріалів науково-краєзнавчої конференції «Нескорена Армія незламного народу» (до 80-річчя створення Української ...

Вивів Гагіл Гагілку у зеленому вінку…

Сонцесяйного вівторка Страсного тижня – 23 квітня у  музеї майстер-класи «Писанковий вернісаж» започатковано етнографічним концертом студентів групи ММ-11 ...