Главная / Виставки / Слово покривдженої Долі…

Слово покривдженої Долі…

Валерій Марченко – український дисидент-правозахисник, літературознавець і перекладач. Народився 16 вересня 1947 року в Києві.
Навчався на філологічному факультеті Київського університету, одночасно вивчав тюркські мови у Бакинському університеті.
З 1970 року – співробітник газети «Літературна Україна». За сумісництвом викладав українську мову та літературу в середній школі Києва. Протягом 1971 – 1972 років опублікував переклади азербайджанських авторів.
У 1968 – 1973 роках написав, однак не опубліковано літературознавчі розвідки про Миколу Зерова, публіцистичні статті «Київський діалог», «Страшний якийсь тягар» та інші. Друкувався у молодіжних виданнях Азербайджану і Туркменістану.
25 червня 1973 року заарештований (відповідно до ст. 62 ч. 1 Кримінального кодексу УРСР  «Антирадянська пропаґанда та аґітація»), засуджений до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму і двох років заслання.
21 жовтня 1983 року важко хворого Валерія Марченка заарештовують вдруге. В березні 1984 року засуджено. Винним себе Марченко не визнав.
Помер 5 жовтня 1984 року у тюремній лікарні Ленінграда.
 
У Гамбурзі вийшла в перекладі німецькою мовою книга про життя і творчість Валерія Марченка – «Я не маю ні дому, ні вулиці».
Окремі видання Валерія Марченка: «Давня азербайджанська література в дослідженнях Агатангела Кримського» (1971), «Обличчям на схід. До 100-річчя з дня народження А. Ю. Кримського» (1971), «Антон Олійник. Спогади» (1982), «Листи до матері з неволі» (1994).
«Листування Валерія Марченка із Сандрою Фапп’яно» (видавництво «Смолоскип», Київ, 2010) – невеличка книжечка його листування з італійською студенткою Сандрою Фапп’яно. Ці люди, яких понад «залізну куртину» єднали щира симпатія і чисте почуття, так ніколи й не змогли зустрітися…
 
4 квітня 2013 року у Спілці письменників України презентовано книжку, присвячену матері дисидента Валерія Марченка.

 У київській середній загальноосвітній школі № 175, в якій навчався Валерій Марченко, створено музей його імені. 22 вересня 2011 року школі присвоєно ім’я відомого українського правозахисника і журналіста Валерія Марченка.

На будинку в Києві, по вулиці Данила Щербаківського 72, де він жив із квітня 1963 року по жовтень 1983 року, встановлено меморіальну дошку.

На пошанування 70-річчя від дня народження Валерія Марченка – дисидента-правозахисника, літературознавця, перекладача в музеї експонується виставка фондових матеріалів «Слово покривдженої Долі…».

Рекомендуємо

Виставка “Гурби – велич повстанської звитяги”

23-25 квітня 1944 р. на кордоні сучасних Рівненської та Тернопільської областей, неподалік села Гурби, відбулася велика битва між загонами Української ...

Макет криївки

Макет криївки воїнів Української Повстанської Армії, подарований Тернопільському обласному краєзнавчому музею працівниками Управління Служби Безпеки ...

Запрошуємо на родинні майстер-класи

Напередодні Великодня завітайте на  РОДИННІ МАЙСТЕР-КЛАСИ у Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Невід’ємна частина приготування до свята – ...