Главная / Виставки / Виставка «У Різдвяні свята спішім брат до брата...»

Виставка «У Різдвяні свята спішім брат до брата…»

Різдво в Україні – важливе християнське свято!
У музеї відкрито виставку вітальних Різдвяних поштівок різних країн та років друкування зі збірки родини  Володимира Леника (Мюнхен, Німеччина) та святкових марок із колекції мецената Михайла Ступки (США).


Із 90-х років минулого століття набутки зберігаються у фондовій збірці установи. Здебільшого, власне українські різдвяні листівки та поштові марки, поширювалися завдяки діаспорі.
Сюжети різдвяних листівок та марок, безпосередньо насичує історія  Різдва: народження Ісуса Христа, християнська символіка, зокрема Віфлеємська зірка, що уособлює Святий Дух.
Листівки видавництва країн Європи (Німеччина, Італія та ін.), Канади і Америки (Пласт «Молоде життя»).
Експонуються також тематичні марки та поштівки, випущені в часи незалежності нашої держави.
Представлене – атрибути, без яких не обходиться жодне велике свято.
«У Різдвяні свята спішім брат до брата»- виставка поштових надбань уже експонується і триватиме упродовж свят!..

Влітку 2004 року, під час експонування у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї Етнографічної виставки молодіжного культурно-просвітницького товариства «Вертеп», його управою музеєві було подаровано колекцію вітальних різдвяних листівок (180 шт.) з архіву Володимира Леника – відомого громадського діяча, педагога, журналіста, публіциста, мемуариста, архівіста. Колекція листівок до товариства «Вертеп» надійшла від Степана Бандери-молодшого (онука Степана Бандери) – відомого громадського діяча, журналіста із Канади.
Володимир Леник народився 14 червня 1922 року в с. Дрищів (нині – с. Підлісне Монастириського р-ну.). Навчався в школах у селі Горожанка (нині – Монастириського р-ну.) та в Підгайцях, у гімназії в Бережанах.
З 1938 року – перебував в Юнацтві Організації українських націоналістів. У березні 1939 року Володимир був засуджений польським судом у Бережанах за належність до ОУН на три роки тюрми для неповнолітніх. Після приходу більшовиків у вересні 1939 року юнак вчився на тримісячних педагогічних курсах у Підгайцях. Працював учителем початкової школи у с. Золотники (нині – Теребовлянського р-ну).
Після приходу німецьких окупантів В. Леник налагоджував підпільну мережу ОУН в Гессії (Середня Німеччина). У листопаді 1942 року гестапо натрапило на слід Леникової групи, його арештували, 14 січня 1943 року засудили до смерті, потім відправили у концтабір Бухенвальд, в якому він пробув до кінця війни.
Після звільнення американськими військами з концтабору, В. Леник перебував у таборах для переміщених осіб. У 1945-46 рр. був організатором таборів для українських втікачів і головним редактором «Усної газети» (м. Корнберг, Німеччина), головою Крайової управи СУМ у Німеччині. З 1946 року вивчав у вищих школах лісництво, журналістику, педагогіку, політологію. В 1967 році отримав ступінь магістра філософії. Викладав у школах англійську мову та історію.
Від 1954 року В. Леник працює членом редакції газети «Шлях Перемоги» (м. Мюнхен), згодом стає її видавцем, а також членом Союзу німецьких професійних журналістів та Спілки українських журналістів. В 1962 році його обирають президентом міжнаціонального Союзу вільної преси та співпрезидентом Європейського союзу екзильних журналістів. У 1966 році Володимир Леник багато зробив для створення в Мюнхені Українського товариства «Рідна школа». З 1971 по 1987 рік був директором Українського інтернату «Рідної школи» в Мюнхені. Довший час працював архівістом. Від 1994 року був обраний почесним сенатором Українського Вільного Університету в Мюнхені.
В. Леник є автором книг «Мій полиновий Бухенвальд» (Україна, 1992 р.), «Українці на чужині, або Репортажі з далеких доріг» (Львів, 1994 р.).
Не раз приїжджав на Тернопільщину, зокрема, в червні 1992 року – в родинне село, де подарував бібліотечку учням Підліснянської школи.
Помер 2 листопада 2005 року у Мюнхені (Німеччина).

Михайло Ступка – громадський діяч української діаспори в Америці,
науковий дослідник, меценат , уродженець с.Чернихів на Зборівщині,
виходець з бідної селянської родини.Вчився в гімназії , займався
самоосвітою. Відстоював ідею незалежності України. Займався
благодійністю , пожертвами, меценацтвом. У своїх працях детально описував
долю наших емігрантів та іх боротьбу за незалежність України.
1999 р. передав у музей велику колекцію поштових марок і конвертів про
історію України і медалей з історії США та нумізматичну колекцію.
Філателістична колекція різдвяно-новорічної тематики сягає 400 од. зб.
Поштові марки видавництв США, Канади та європейських країн(
Іспанія, Бельгія, Франція та ін.) Автор книги спогадів «Над тихим Серетом»
1983, « До берегів Атлантійського океану».

 Лариса Лучків, завідувачка сектору відділу фондів.

 

Рекомендуємо

До Всесвітнього дня пошти

    ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШТИ – це одне зі свят, яке засноване з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Рішення про його заснування прийняте ...

Виставка «Безсмертя козацького роду»

Свято Покрови та День Українського козацтва 14 жовтня український народ здавна відзначав свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке було встановлено на честь ...