Главная / Виставки / Виставка «Різдвяні мотиви витинанок»

Виставка «Різдвяні мотиви витинанок»

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито експрес-виставку «Різдвяні мотиви витинанок» (автор Галина Дудар).

На ній представлені тематичні різдвяні витинанки із силуетами ангелів, колядників, а також атрибути Різдва та споруди культового призначення. Мереживо витинанок зачаровує та створює казково-різдвяний настрій.

Паперові витинанки як прикраси з’явилися в Україні у XІX столітті. Цікавими у наших предків були і фіранки-витинанки з нескладним орнаментом. Витинанки розвішували на стінах, вікнах, над дверима. Побутувала думка, що мереживо витинанки, як сито, відсіює злу енергетику, щоб до хати потрапляло тільки добро. На витинанках Галини Дудар зустрічаються часто зображення пташок. Вони символізували душі людей, які вважалися посередниками між Богом і людьми.

Витинанки, які представлені на виставці виготовлені із білого паперу технікою силуетного вирізання, за допомогою ножиць або спеціально загостреного ножа. Папір при витинанні складався вдвоє (дзеркальна симетрія).

Авторка Галина Дудар народилася у Копичинцях, зростала у Бережанах, навчалася, працює й живе у Тернополі. Свою творчість поєднує із педагогічною діяльністю. Вона є народною майстринею, членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України, вчителькою-методистою.

Марія Луцька,  наукова співробітниця науково-просвітницького відділу.

 

Рекомендуємо

Флеш-семінар «Інклюзивний та гендерно-чутливий підхід до розвитку музею» у музеї

Флеш-семінар «Інклюзивний та гендерно-чутливий підхід до розвитку музею» відбувся у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Останніми роками в нашій ...

Два по 85!..

Відзначаючи ювілейні дати світлої пам’яті народного артиста України Володимира Ячмінського та поета Бориса Демківа, у музеї “паралельно” ...

Виставковий проєкт «ЕТНОВІДЛУННЯ КРІЗЬ ВІКИ» (до 135-ти річчя Першої крайової етнографічної виставки у Тернополі)

Сьогодні у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї презентували виставку «ЕТНОВІДЛУННЯ КРІЗЬ ВІКИ», приурочену до 135-ти річчя Першої крайової ...