Главная / Виставки / Виставка «11 січня – День заповідників та національних парків»

Виставка «11 січня – День заповідників та національних парків»

11 січня – День заповідників та національних парків. Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Розташований поблизу с. Пеняки (нині Бродівський район, Львівської області, він отримав назву «Пам’ятка Пеняцька». Це був також один з найперших заповідників у Європі.

Проте сучасний вид заповідання формувався з кiнця 20-х років 20 столiття i набув значного розвитку з 80-х років з організацією різних типів заказників і національних природних парків. Міжнародний День заповідників та національних парків почали відзначати 11 січня 1997 року.

Тернопільщині є чим пишатися, оскільки у нас налічується 648 територій та об′єктів природно-заповідного фонду, серед яких Національний природний парк «Дністровський каньйон», Національний природний парк «Кременецькі гори», природний заповідник «Медобори», ботанічні сади, дендрологічні парки, заказники, пам′ятки природи, парки-пам′ятки садово-паркового мистецтва.

Такі заповідні території є запорукою кліматичного, водного та повітряного балансу, є пом’якшуючим фактором при проявах глобальних кліматичних змін, природним екологічним захистом.

Відзначення Дня заповідників та національних парків супроводжується проведенням просвітницьких заходів, направлених на збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримку екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

Тернопільський обласний краєзнавчий музей долучається до екологічних міжнародних програм і запрошує відвідати виставку «11 січня – День заповідників та національних парків».

Старша наукова співробітниця Людмила Бочарова.

Рекомендуємо

Виставка «Величність слова – з Молоткова…» (з нагоди 70-ліття Богдана Мельничука)

У вінок славня з нагоди 70-ліття відомого словотворця Богдана Мельничука вплетено виставку фондових матеріалів Тернопільського обласного краєзнавчого музею ...

Щиро вітаємо зі святом ✨Воскресіння Христового!✨

Cвітлий день Великодня нехай принесе для українського народу 🩵💛 довгоочікувану радість перемоги, дарує надію та впевненість у завтрашньому дні, вселяє ...

Зібрання учасників дискусійного клубу “Відома невідома Україна” (лекція 15)

В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу. Коли❓  14 липня 2023 р. о 15.00 год. ...