Главная / Екскурсії / Захід на тему «Побут Галицької аристократії у модерний час»

Захід на тему «Побут Галицької аристократії у модерний час»

25 травня 2023 року у залі стародавньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею для дітей ВПО наукові співробітники провели захід на тему ✨«ПОБУТ ГАЛИЦЬКОЇ АРИСТОКРАТІЇ У МОДЕРНИЙ ЧАС»✨, приурочений до Дня Європи в Україні, яка ще з давнини є невід’ємною частиною цивілізованої європейської спільноти.
☝️Ведучі заходу наголосили на тому, що наш край теж не є виключенням. Із середини ХVI століття його землі ввійшли у склад однієї із найбільших європейських держав того часу – Речі Посполитої. Також було зазначено, що завдяки універсалам короля Сигізмунда ІІ Августа місцева шляхта русинського (українського) походження була зрівняна у правах і привілеях з польською та литовською й брала активну участь в управлінні країною, яка фактично була шляхетською республікою.
🏰 Цікава розповідь про давні замки, що служили житлом для найзаможніших галицьких княжих родів, супроводжувалась демонстрацією відеофільму про сучасний вигляд Збаразького замку та палацу у смт Вишнівець.
Відвідувачі також оглянули макет Тернопільського замку ХVI – XVII століть, ознайомилися із відтвореним у експозиції інтер’єром кімнати аристократа, окремими антикварними меблями й іншими унікальними експонатами, які потрапили у наш музей із Тернопільського, Кудринецького, Поморянського замків та Вишнівецького палацу.
🎉Своєрідною родзинкою заходу були «ПАНСЬКІ ЗАБАВИ», що являли собою різноманітні конкурси та вікторину на тему «З історії європейського етикету і гігієни».
У підсумку учасники дійства висловили впевненість, що після перемоги у війні з московським агресором Україна займе належне їй місце серед європейських країн, ставши повноправним членом ЄС.
Оксана Зборівська, Віра Шумська, наукові співробітники відділу стародавньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Дискусійний клуб “ВІДОМА невідома УКРАЇНА” (7.07.2023)

  Друзі❗ В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стати учасниками дискусійного клубу.   Коли❓ 7 липня 2023 р. о ...

125 років від дня народження Анни Герасимович-Когут

21 лютого минає 125 років від дня народження АННИ ГЕРАСИМОВИЧ – КОГУТ – діячки хорового мистецтва, диригентки, фольклористки, великої ...

Дискуйсійний клуб “Відома невідома Україна” (лекція 32),15.12.23

Друзі! в рамках музейного проєкту “Відома невідома Україна” відбудеться зустріч учасників дискусійного клубу.  Дата: 15 грудня 2023 року ...