Главная / Колекції музею / Кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками (із фондів музею)

Кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками (із фондів музею)

Кістяні гребені з багатьох ЧЕРНЯХІВСЬКИХ могильників нерідко вкриті цілою серією ✨СОЛЯРНИХ СИМВОЛІВ✨. На більшості з них солярна орнаментація подана в уніфікованому, стилізованому вигляді, а на деяких можна вбачати цілком виражений конкретний магічний зміст.
☀️ Солярні знаки серед археологічних знахідок черняхівської культури трапляються дуже рідко. Трактування дослідниками їх змісту досить узагальнене:
✨ культ Сонця, сакральне сонячне колесо життя;
✨ позначки, які виокремлюють посудину як тимчасове пристанище душі похованого до переходу-переродження, символіка етапів потойбічного життя.
Можливо, така дбайливість виготовлення та прикрашення символікою свідчить про любов та повагу спільноти. Складні системи орнаментації окремих посудин наводять дослідників на міркування про зашифрований у них зміст. Сакральний характер посудин пояснюється зображенням «астральних» (солярних, місячних) знаків.
Під час рятувальних археологічних досліджень на території села Чернелів-Руський було знайдено два кістяні гребені, орнаментовані солярними знаками.
✨Перший гребінь роговий з високо заокругленою спинкою (поховання № 23). Пластини із зубчиками вкладені у глибоко випиляний у спинці жолобок. Закріплені вони чотирма залізними заклепками. По заокругленому краю спинка орнаментована з двох боків циркульними кілечками з точками посередині, які розміщені впритул один до одного двома рядами. На спинці гребеня є три циркульні кола, що складаються з чотирьох концентричних кілець і точки. Даний орнамент нанесений різцем. Такі типи орнаменту вважають – солярними знаками, які мають магічний язичницький смисл. На одному боці спинки нанесена гострим предметом сітка, яка також є язичницьким символом.
✨Другий – фрагмент кістяного гребеня із заокругленою спинкою та бронзовими заклепками. На спинці гребеня – солярний знак із концентричних кілець, аналогічний йому був знайдений у поховані № 38. Вишуканість форм кістяних виробів, їх орнаментація свідчить про вияв потреби у мистецтві і красі, прояв естетичних поглядів людей далеких часів, які, виявляється, дуже близькі нам.
Вікторія Бачинська, завідувачка сектора відділу стародавньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Музейна «складова» пошанування…

«Складовою» відзначення 145-річчя від народження української оперної співачки світової слави Соломії Крушельницької постало відвідання тематичного ...

Запрошуємо на презентацію монографії

Запрошуємо на презентацію монографії “ТЕРНОПІЛЬСЬКА ФАЛЕРИСТИКА ХХ – ПОЧ. ХХІ СТОЛІТТЯ” Михайла Тимошика та Миколи Москалюка, яка ...

Виставка «Галицький письменник о. Тимотей Бордуляк»

2 лютого цього року виповнюється 160 років від дня народження Тимотея Бордуляка – відомого українського письменника, церковного і громадського діяча. З ...