Главная / Зустрічі / У музеї відбувся духовно-просвітницький форум

У музеї відбувся духовно-просвітницький форум

5 квітня 2024 року в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбувся духовно-просвітницький форум «Бути собою – це єдиний гідний шлях!» з нагоди закриття РОКУ ПАТРІАРХА ЛЮБОМИРА ГУЗАРА. Пригадаємо, що в день 90-річчя уродин патріарха Любомира Гузара, 26 лютого 2023 року, Блаженніший Святослав урочисто проголосив в УГКЦ в Україні Рік патріарха Любомира Гузара, Тернопільська область доєдналася до відзначень.
Організатори заходу Тернопільсько-Зборівська архиєпархія і Тернопільське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка приурочили цій події тематичний духовний форум.
Хвилина мовчання, як вшанування світлої пам’яті героям України, та молитва «Отче наш» об’єднали в християнських помислах усіх присутніх в залі.
Благословенне вітання від архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ владики Василя Семенюка передав владика Теодор (Мартинюк). Також єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Теодор миролюбною промовою торкнувся святості імені патріарха Любомира Гузара.
Чудовою нагодою послухати про родинні теплі відносини були спогади від «сестрінки», похресниці патріарха – п. Марії Рипан, котра з-за океану доєдналася до форуму.
Книжкову презентацію, присвячену Блаженнішому Любомиру, розгорнув отець митрат Андрій-Іван (Говера), доктор літургійних наук.
Ігор Кульчицький, заступник директора департаменту – начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації, проінформував про втілені проєкти з пошанування великої постаті – символа епохи розвитку церкви і України – Любомира Гузара.
Продовження форуму відбувалось у форматі обговорення: представники освіти, культури, духовенства, науковці, краєзнавці, просвітяни ділились власним досвідом усвідомлення величі патріарха Любомира Гузара та шукали шляхи популяризації його імені та настанов, які на часі служать українському народові великим дороговказом.
Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський з приємністю зазначив, що саме у стінах музейної установи відбувається духовно-просвітницький форум, де зібрано чималий пласт унікальних матеріалів про життя та діяльність патріарха Любомира Гузара. п. Ярема висловив надію, що невдовзі фонди поповняться новими надходженнями, які б засвідчували річну працю з нагоди відзначення РОКУ ПАТРІАРХА ЛЮБОМИРА ГУЗАРА.
Духовно-просвітницький форум «Бути собою – це єдиний гідний шлях!» модерувала Ірина Шумада, членкиня правління «Просвіта», депутатка Тернопільської обласної ради.
Молитовні композиції та народні пісні у бандурному супроводі звучали від молодих просвітянок: Ірини Шегеди, студентки Західноукраїнського національного університету, Христини Візняк, Юлії Вельган, студенток Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. С. Крушельницької, братів-семінаристів Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого.
Вшановуючи світлу пам’ять Блаженнішого Любомира, учасники заходу причастилися залишеним спадком глибокої мудрості, великої любові й віри в майбутнє України.
Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художньо-реклпмного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Виставка «Прилетіли лелеки, весну принесли здалеку»

Чому прокинулась Земля? Бо прилетіла пташина. Вона під хмарами літає І про весну нам сповіщає… 1 квітня – Міжнародний день птахів (День зустрічі птахів), ...

Виставка “Фундамент державності – запорука правди і свободи”

До 27-ї річниці Конституції України в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї створено виставку на основі експонатів, які розповідають про ...

Фотодокументальна виставка “НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА – торжество історичної правди”

Фотодокументальна виставка “Незалежна Україна – торжество історичної правди” на основі музейних експонатів відображає суспільно-політичні ...