Главная / Виставки / Виставка “Українська державність на історичному перехресті”

Виставка “Українська державність на історичному перехресті”

28 липня 2022 р. Україна вперше відзначила День Української Державності. В нинішньому році цей день будемо відзначати вдруге. Пов’язане це з одним знаковим історично-духовним святом – Днем Хрещення Руси-України святим рівноапостольним князем Київським Володимиром Великим.
В поєднанні цих свят є глибокий символічний зміст, який підкреслює нерозривність духовності та історії і спадкоємність поколінь борців за українську державність.
Прийняття християнства стало потужним чинником для державницького поступу Руси-України: розвитку писемності, освіти, формування етнокультурної ідентичності. Русь-Україна вже тоді зробила свій цивілізаційний вибір.
Ідея запровадження Дня Української Державності як офіційного свята виникла ще в лютому 2018 року. З нею виступила ініціативна група у складі колишніх Президентів України: Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та ряду відомих громадських діячів, науковців і представників уряду.
Вони звернулися до Верховної Ради України з пропозицією запровадити в Україні ще одне державне свято – День Української Державності.
24 серпня 2021 року під час урочистостей з нагоди 30-річчя Незалежності України Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про День Української Державності, який відзначатиметься щорічно 28 липня – в день хрещення Руси-України. 25 серпня 2021 року він подав до Верховної Ради України законопроект про проголошення Дня Української Державності святковим неробочим днем.
31 травня 2022 р. цей законопроект був схвалений Верховною Радою України. За нього проголосувало 257 народних депутатів. Закон набув чинності з 9 червня 2022 р.
Це нове свято стало ще одним вагомим надбанням української історико-культурної спадщини. Воно сприятиме більш глибокому усвідомленню нашим суспільством того, наскільки складним і тернистим був шлях українського народу до державності і незалежності.
Ми сприймаємо цей день, як ще один фактор консолідації громадян України для збереження і захисту нашої державності, для відстоювання історичної справедливості у боротьбі проти фейкових наративів щодо української історії з боку її ворогів.
У своїй вітальній промові Президент України В.Зеленський наголосив: “На мою думку, не лише важливо відзначати появу державності, а й об’єднуватися задля її збереження. Ми думали, що запанували у своїй сторонці. Ми кладемо душу і тіло за нашу свободу. Бо забули, що ще далеко не всі вороженьки – як роса на сонці. Але ми не забули, якого ми роду. А, отже, нам точно усміхнеться доля, бо це наша доля. Ми не здамося, не опустимо рук. Нас не залякати”.
“Українська державність на історичному перехресті” – така назва виставки до Дня Української Державності, яка експонується в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Експонати, представлені на виставці, відображають державотворчі процеси на українських землях, саме в ХХ ст., оскільки після падіння Російської імперії і розпаду Австро-Угорської монархії на українських територіях, які входили до цих держав, вперше в історії були проголошені українські держави: Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка. Експонуються Універсали УЦР та основні документи ЗУНР.
22 січня 1919 р. відбулася вікопомна подія – проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР. Представлені документи і фото, присвячені цій події.
У вітринах можна побачити літературу, наукові дослідження по історії українського державотворення.
Багатовікова боротьба за українську державність і незалежність тріумфально завершилася прийняттям Верховною Радою України 24 серпня 1991 р. Акту проголошення Державної Незалежності України.
У вітринах знаходяться світлини, листівки, плакати, політичні звернення, які розповідають про те неймовірно високе національно-патріотичне піднесення, яке панувало в Україні на межі розпаду СРСР. Експонується Декларація про Державний суверенітет України, прийнята 16 липня 1990 р. Акт проголошення Незалежності України від 24 серпня 1991 р. та матеріали про всенародний референдум 1 грудня 1991 р. на підтвердження цього Акту.
Виставку доповнюють українські національні прапори та вишиті рушники з українською національною символікою.
На виставці відвідувача чекають і інші цікаві експонати, які є значимими для нас, особливо, сьогодні, коли Україна героїчно бореться за свої історичні завоювання, за свободу і територіальну цілісність.
Запрошуємо всіх відвідати наш музей і оглянути виставку.
Любов Катеринюк, завідувачка сектора ТОКМ

Рекомендуємо

День музейного СЕЛФІ

 Третя середа січня – «ДЕНЬ МУЗЕЙНОГО СЕЛФІ». Міжнародна спільнота (з 2014 року) у такий спосіб щорічно закликає до знайомства з історією та ...

“Повернення” Миколи Горбаля

За присутності численної аудиторії духовенства та інтелігенції 25 серпня 2015 року відбулась майже двогодинна репрезентація роману Миколи Горбаля ...

Виставка «Незгасний смолоскип нації»

«Незгасний смолоскип нації» – під такою назвою в експозиції новітньої історії розгорнуто виставку до 115-ї річниці провідника Організації Українських ...